Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Kan bağışı vatani bir görev

Kan bağışı vatani bir görev

Sosyal sorumluluk projelerinin belki de en önemlisi kan bağışında bulunmaktır. “Belki bir gün bize de lazım olur” diyerek kan bağışında bulunmalıyız. Kan bağışı aynı zamanda  insanlara yardım etmenin en güzel yollarından biridir.

Son günlerde medyaya yansıyan bazı haberlerde ülkemizde kan bağışında stoklarda azalma olduğu söylenmektedir. Kızılay’ın yürüttüğü kan bağış kampanyalarına katkıda bulunmak aynı zamanda vatani bir görevdir 

Sağlıklı her insanın otuz dakikasını ayırarak kan bağışında bulunması gerekmektedir. Kan verelim, can kurtaralım düşüncesi ile Kızılay’ın kan bağış kampanyasına hepimiz destekte bulunmalıyız.

Ülkemizin ihtiyacı olan kan ve kan ürünlerinin mutlaka kendi vatandaşlarımızdan temini gerekiyor. Bundan dolayı bir vatandaşlık görevi bilinciyle hareket ederek kan bağışında bulunmamız lazım. Bu sebeple vatandaşlarımızın 3 aylık periyotlarla kan bağışında bulunması, Türkiye’nin kan ihtiyacını karşılaması için önemi çok büyük.

Çünkü birçok aşamada, ameliyatlarda, trafik kazalarında ve buna benzer birçok alanda kana ihtiyaç var. Bu sebeple kan vermenin vatani bir görev olduğunu düşünüyor ve bu görevi yerine getirmek için özen göstermemiz çok önemlidir.

Kan bağışında bulunarak yardım ettiğimiz gibi aynı zamanda kendi sağlığımızı da koruduğumuz bir gerçektir. Kan vermenin faydaları ise saymakla bitmez. Bir kere kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur.

Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur.

Ayrıca  kan bağışçısı her kan verdiğinde; AIDS, Hepatit B, Hepatit C, sifiliz kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur. Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür.

Vereceğiniz kan  bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır. Unutmamak gerekir ki; kan acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır. Kan bağışı yaşam için yapılan bir armağan ve vatani bir görevdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR