Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

‘Neme Lazım’ Dememek Gerek

‘Neme Lazım’ Dememek Gerek

Geçmişi bilmeden geleceğe yön vermek imkansızdır diye düşünenlerdenim. O sebeple bu hafta biraz tarihe değinmeyi düşünüyorum bu hafta. İlginizi çekeceğine inanıyorum, beğenirsiniz inşallah…

Kanuni Sultan Süleyman devrinde Devlet-i Aliyye’nin en parlak dönemlerinden biri yaşanıyordu. Günlerden bir gün aklına takılmış, günün birinde devlet çöküşe geçer mi diye. Bu düşünce kendisini iyice yorunca o devrin meşhur alimlerinden Yahya Efendi’ye sorusunu iletmiş ve yanıtını merakla beklemiş. Nihayetinde Yahya Efendi, “Neme lazım denildiği zaman çöker” yanıtını vermiş. Sultan Süleyman bu yanıtı uzun uzun düşünmüş ama manasının ne olduğunu anlayamamış ve “Verdiğiniz yanıt beni ziyadesiyle düşündürdü. Çeşitli yorumlar yapıyorum fakat bu işin doğrusu nedir, ancak siz söylersiniz” demiş. Bunun üzerine Yahya Efendi, “Bir devlette zulüm yayılırsa, haksızlık, hukuksuzluk sıradan bir hal alırsa, tüm bunları işitenler de ‘neme lazım’ deyip uzaklaşırsa o vakit fakirlerin, muhtaçların, kimsesizlerin, yoksulların feryatları göklere çıkar. İşte o vakit devletin sonu görünür” demiş.

Türk tarihini iyi okumak, bilmek gerek. Geçmişten bu yana daima iç ve dış düşmanlarımız var. Bizler vatandaşlar olarak içerdeki ve dışardaki gelişmeleri yakından takip ederek, yurdumuza zarar verebilecek gelişmelere karşı vatandaş olarak ne yapabiliriz diye düşünmemiz lazım. Daima sağduyulu ve aklıselim olmamız gerekiyor. Ülkemize ve Cumhuriyetimize karşı sorumluluklarımız var. Hepimiz bunları biliriz tek tek saymaya lüzum yok. Bu sorumluluklarımızı unutmadan hareket etmeliyiz. Birliğimizin ve beraberliğimizin bozulmasına müsaade etmemeliyiz. Mehmet Akif’in dediği gibi, “Girmeden tefrika bir millete düşman giremez, toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez.”

Sözün özü bu ülkede olup biten her şey her vatandaşımızı ilgilendiriyor. ‘Neme lazım’ düşüncesinden uzaklaşılması gerekiyor. Ünlü bir şairimizin dediği gibi, “Sahip çıkılmayan vatanın batması haktır, sen sahip çıkarsan, bu vatan batmayacaktır.”

Herkese iyi hafta sonları diliyorum. Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR