Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Gündem yine naylon poşet

Gündem yine naylon poşet

Avrupa’da yıllardır devam eden plastik poşetin yasaklanması  uygulaması nihayet hayatımıza girdi. 2019 yılı başından itibaren manav, şarküteri, ekmek reyonları haricinde plastik poşet marketlerde 25 kuruştan satılmaya başlandı.

Peki bu uygulama elbette faydalı. ama bazı aksaklıkların yaşanmasını da içinde barındırıyor. Eğer sayı ile satılacaksa yani kasa hesabı tutulacaksa, diyelim dolu poşeti ele alınca yırtıldı, yenisi de parayla mı verilecek?

Şimdi insanların aklına bazı sorular geliyor. Markete gelen bir müşteri manav bölümündeki şeffaf poşetlerin parasız olması nedeniyle  poşete para vermek istemeyenlerin kasaya gitmeden oradan 8-10 tane yanına alması nasıl engellenecek. Ses çıkarılmaz ise bu defa da şeffaf poşet kullanımı zıplamayacak mı?

Markete gelen vatandaşın file veya bez torba getirmesi de bazı sıkıntılar yaratabilir. Müşterinin getireceği ve altı kirli poşetlerin kasa bölgesine konularak ortamın hijyen bakımından sıkıntılı hale gelmesi de var , diğer bir durum da, "yanıma almayı unutmuşum hemen arabamdan poşetlerimi getiriyorum" diyenlerin kasa sırasında oluşturacağı gerginlik.

Aslında doğanın korunması ve çevre kirliliği bakımından oldukça önemli olan plastik poşetlerin marketlerde para ile satılması geleceğimiz açısından da çok önemlidir. Her yerde görmeye alıştığımız plastik poşetlerin azaldığını duymak bile sevindirici.

Aslında geç kalınmış olsa da plastik poşetlerin yasaklanması yerinde bir uygulamadır. Deniz kıyısına gidiyoruz, onlarca plastik poşet ve nice atıklar; otoyollarda uçuşan poşetler; Sokakların hali zaten içler acısı. İnsanlar bedava ulaştığı ya da fazladan para vermediği bir şeyi kolayca atabiliyor. Onun doğaya kötü etkisini düşünmeden bir köşeye fırlatıveriyor. Ama 10 kuruş dahi olsa para verdiği bir şeyi öyle kolayca fırlatmaz.Bu küçücük uygulama bile gelecek için güzel bir domino taşı etkisi oluşturur.Kim bilir, belki ileride çöpü ayrıştırmamız da zorunlu hale gelir de geleceğe bir iyilik daha yapmış oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR