Yağmura Hasret Kaldık
Son yılların en kurak dönemini yaşıyoruz. Şehirde yaşanan bu kuraklık baharın renginden belli. Ne bir yağmur sesi, ne bir toprak kokusu ne de bir yeşil. Kuş sesi dahi nadir duyuluyor. Dağların yamaçlarındaki bitkiler bile bu sene susuzluktan kuruyor…
Yağmurun en çok yağdığı mevsimde yağış alamadık. Baharda yağmura hasret kaldık. Kışın da yeterince kar yağışı olmadı. Kar yok, yağmur yok. Yer yer fırtına oldu. İnsanın içini karartan toz fırtınaları. Yani kuraklık çanları çaldı. Küçümsemeyin. Basit bir yağış kıtlığı değil bu. Sıradan bir meteorolojik vaka değil.
Yaşadığımız bu kuraklığın temel nedeni iklim değişikliği. Peki iklim niye değişti? Doğanın dengesi bozulduğu için. Kim bozdu? İnsan. Doğanın dengesi ile oynandı ve bu oynamanın sonucunda havalar da git gide ısındı. Etki arttıkça susuzluk ve kıtlık baş gösterecek. Daha ileriki safhalarda insanlar temiz suya hasret kalacak. Tıpkı Afrika’nın birçok yerinde olduğu gibi. Bugün nasıl ekinler suya hasretse, yarın insanlar suya erişimde büyük zorluklar yaşayacak.
Daha kurak günlere hazırlıklı olmalıyız. Artık somut adımlar atılmalı. Daha evvel de söylediğim gibi; Tüm Türkiye genelinde Kuraklık konusunda tehlike çanlarının çaldığı günümüzde konuyla ilgili yapılan araştırmaların raflardan indirilmesi lazım. Yarın çok geç…
Ayrıca, genç nüfus yeteri kadar üreticiliğe, çiftçiliğe kazandırılamıyor. Köylerdeki çiftçi, hayvancılıkla uğraşan vatandaş, “Bu işten artık kazanamıyorum” diyerek, alternatif arıyor, şehre göçüyor. Hep söylüyorlar, “Biz böyle zahmetli işlere katlanıyoruz, birçok sıkıntımız var, girdi maliyetlerimiz sürekli yükseliyor. Yeterince yardımcı olunmuyor” diye. Döviz kuru bahane olarak gösteriliyor ama kurda düşüş olunca da girdi maliyetleri düşmüyor. Gübre fiyatları zaten artık herkesin malumu. Bir taraftan kuraklık gibi bir dert varken, bu tür şeyler insanı gerçekten canından bezdirecek cinsten. Bunun daha iyi denetlenmesi lazım gelir.
Unutmayın; Çiftçi üretimden çekilirse, tarımda ithalat daha da artar. Köylü, kasabalı şehirlere göçer. Bu insanlar şehirlere göçerse daha birçok sorun da meydana gelir. Böyle bir durum ülkemizin ekonomisini negatif yönde etkiler.
İyi hafta sonları diliyorum. Kalın sağlıcakla…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.