Batuğhan Erdem

Batuğhan Erdem

Hukuk köşesi

Hukuk köşesi

HAFTANIN SORUSU

15 yıldır nafaka alacağımı almıyorum, şimdi alabilir miyim?

Sık sık gündeme gelen ödenmeyen nafaka alacakları ile ilgili Yargıtay görüş birliğine varmış gibi duruyor..

Peki ya birikmiş nafaka alacağı için zamanaşımı ne kadardır, geriye dönük ne kadar süreyle nafaka alabileceğiz?

Sorumuzun cevabı son 10 yıl

Ülkemizde bir çok boşanma kararı ile beraber, tarafların maddi durumları, taraflardan velayet sahibinin çalışıp çalışmaması, çocuğun yaşı gibi etkenler dikkate alınarak mahkemelerce eşe yahut çocuğa, bazen de hem eş hem çocuğa nafaka ödenmesine dair karar veriliyor. Fakat mahkemece verilen nafaka kararına uymayan ve ödeme yapmayan belki de yapamayanlar var.

Bu konuda Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, 10 yıllık zaman aşımına uğramış nafaka alacaklarının tahsil edilemeyeceğine dair karar vermiştir.

‘’Türk Borçlar Kanunu'nun 156/2. maddesine göre, borç bir mahkeme kararına bağlanmış ise zaman aşımı süresi 10 yıldır. Nafakaya ilişkin ilamlar, bir borcun veya bir hakkın varlığını belirten ilamlar gibi olmayıp, nafaka alacağı zaman geçtikçe borçlu zimmetinde tahakkuk edeceğinden, takip gününden geriye doğru on yıldan önce işlemiş olan nafaka alacağının zaman aşımına uğradığının kabulü gerekir. ‘’

Bu karara göre alacağa ilişkin işlem yapılacağında geçmişe dönük son on yıllık nafakanın istenebileceği dikkate alınmalıdır. Son 5-6 yılın nafaka alacağını almayan bir vatandaş, bu sürenin tamamına ilişkin alacağını talep edebilecektir.

Nafaka alacağını ödememek, İcra İflas Kanunu md.344’de suç olarak karşımıza çıkmaktadır ve diğer alacaklarda emekli maaşından kesinti yapılamamasına rağmen nafaka alacağında diğer alacaklardan farklı olarak haciz durumunda bu tutar emekli maaşından da kesilebilecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Batuğhan Erdem Arşivi
SON YAZILAR