Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Borçlu yaşayıp taksitle ölüyoruz

Borçlu yaşayıp taksitle ölüyoruz

Son ekonomik krizin ardından artan fiyat etiketleri karşısında çaresiz kalan vatandaşlar, doların inmesine rağmen inmeyen fiyatlar karşısında kredi kartına yönelmeye başladı. Son yıllarda hayatımıza hızla giren kredi kartları, aynı zamanda borcumuzu da artırdı.

Hayatını ikame etmek için mecburen kredi kartlarına yönelen, nakit sıkışıklığını bununla gidermeye çalışan, bütçesini kredi kartı ile döndüren aile sayısında büyük artış yaşanıyor. Kişi başına düşen kredi kartı miktarı 2018 yılında yüzde 15 artarak rekor kırdı.

Hayatın artan fiyat etiketlerine yetişemeyen kişilerin yöneldiği kredi kartı, bankalarında en büyük kazanç kapılarından biri oldu. Son yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de yaşayan 80 milyon kişinin bankalara yaklaşık beş bin lira borcu bulunmaktadır. Bu da dünyaya gelen her çocuğun beş bin lira borçla doğması anlamına geliyor.

Dünyaya beş bin lira borçla gözünü açan her çocuk, daha sonra da hayatını devam ettirebilmesi için bankalara ve onların faiz politikalarına emanet ediliyor.Halkın konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi borcu yaklaşık 403 milyar lirayı bulmaktadır.

Halkın günden güne fakirleştiği günümüzde, bankalar ise karlarına kar katmaktadır. Gerek ihtiyaç, gerek konut ve gerekse taşıt kredisi ile rant ekonomisini hayata geçiren bankalar, halkın ailenin eğitim, sağlık, yeme ve içme parasına göz dikerek büyümektedir. Kendisinin ve ailesinin boğazından kıstığını bankalara ödeyen vatandaş, çareyi bu sefer de kredi kartında bulunuyor.

Yani denize düşen yılana sarılır misali, bankalara olan borcunu ödeyebilmek için yine bankalardan medet ummaktadır. Kredi kartlarının asgari tutarını ödeyerek  yaşama tutanmaya çalışan vatandaşların sayısı da günden güne artmaktadır. Artık bir kişinin cebinde birden çok kredi kartı görmek normal hale geldi.

Ekonominin sarmalından kurtulmak isteyen vatandaşlar bir an önce bankaların faiz konusunda vatandaş lehine karar almasını bekliyor. İçinde yaşadığımız kış günlerinin biraz olsun bize nefes aldırması için hükümetinde bu konuda çalışma yapması gerekir. Değilse yakında ölülerimizi de kredi kartı ile gömmeye başlayacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR