Suna Koçak

Suna Koçak

Yaz Yaklaşırken Fazla Kilolarımız Ne Olacak?

Yaz Yaklaşırken Fazla Kilolarımız Ne Olacak?

Sağlıklı beslenmenin uzmanları olan tüm kıymetli diyetisyenlerimizin 6 Haziran Diyetisyenler Günü kutlu olsun diyerek bu haftaki yazımıza başlayalım, herkese keyifli okumalar

Sağlığın genel tanımında hem fiziksel hem ruhsal yönden tam bir iyilik halinin olması vurgulanır. Bu nedenle zayıfız ama aç ve mutsuzsak sağlıklı bir vücuda sahibiz diyemiyoruz maalesef… Dengenin olması, vücudun vitamin minerallerinin yeterince karşılanması ve porsiyon kontrolü ile anın tadının çıkarılmasıyla yaşamın daha da zorlaştırılmaması gerekiyor. Örneğin doğum gününde 1 dilim pasta geliyor ancak ısrarla yemiyoruz. Küçük anıların kıymetini bilerek durumu yönetmemiz gerekiyor sadece…Kilo alma korkusuyla yememek olmaz. Herkesle beraber pastayı yiyelim çünkü diyet sosyal yaşantıyı etkiler seviyede katı kurallı olmamalı. Aldığımız ekstra kaloriyi ertesi günde öğünün birini salata ayran ikilisiyle dengeleyelim bu kadar basit çözümlerle dengede kalalım…

Günümüzün temel sorunu stres, kortizol hormonu salınımına ve bu durumda kan şekerinizi artırmak için doğal yanıta neden olarak kilo artışıyla sonuçlanmaktadır. Yaza yaklaşırken küçük sağlık tüyoları vereceğim gerekeni yapıp çok stres seviyesine getirmeden vücut ağırlığı denetimini ele alalım.

Gazlı içecekleri hayatımızdan çıkarmalıyız. Yaz günlerinde maden suyu tüketimi hem terlemeyle kaybolan elektrolitlerin karşılanmasına hem de soğuk içecek ihtiyacımızın giderilmesinin en iyi çözümü.

Su tüketimi doğal olarak artacak pek çoğumuzda ama kontrol edelim yaklaşık 3 litre su tüketmeliyiz. Izgara et, tavuk, balık, süt ürünleri gibi kaliteli protein kaynaklarından zengin bir beslenme kas kütlenizin korunmasına da yardımcı olur.

Karpuz ve kavun yüksek glisemik indekse sahiptir. Bu demek oluyor ki kan şekerimiz hızlıca yükselip hızlıca düşecek sonuç yine başka bir şey yeme isteğiyle süreç tekrar edecektir. Karpuzun yanına peynir tüketiriz pek çoğumuz bilmeden. Karpuz-peynir ikilisi mükemmel bir geleneksel tercihimiz. Çünkü meyvelerin yanına süt ürünleri tüketmek kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur.

Fazla miktarda çay ve kahve tüketimi uyku sağlığımızın bozulmasına gün içinde strese ve yeme bozukluklarına kadar giden kompleks sürece zemin hazırlar. Yapılan çalışmalar kaliteli uykuya geçmek için 16.00 dan sonra çay-kahve tüketiminin sonlanması gerekir yönündedir. Çay ve kahve tükettiğimizde su tüketme isteğimiz karşılanmış gibi algılanır oysa çay kahve vücutta var olan suyun da atılmasına neden olur ve böbrek sağlığımız olumsuz etkilenir.

Fiziksel olarak aktif yaşam sürmemiz ilerleyen yaşlarda hareket kapasitemizi belirliyor. Aktif ve sağlıklı olmak için yürüyüş, spor aktivitesi, dans ne yapabiliyorsak kar olduğunu düşünerek sıklıkla hareket etmeliyiz

Pozitif düşünmek hem ruhsal sağlığımızı hem de bağırsak sağlığımızı koruduğunu dolayısıyla bütüncül sağlığa faydası gözeterek yaşam biçimi haline getirmeliyiz. Beynimiz sürekli düşünerek çalışan bir organımız ve yönetemediği konularda mekanizmalarının sağlığını koruması mümkün olmuyor.

Yeterli ve dengeli beslenme ideal vücut ağırlığa gelmenin ötesinde hastalıkların önlenmesinde ve

bütüncül sağlığın korunması için önemlidir. Sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi ve yaşam tarzının değiştirilmesiyle ideal ağırlığın ve sağlığın korunması mümkün olmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Suna Koçak Arşivi
SON YAZILAR