Suna Peker

Suna Peker

Ramazan Ayında Beslenme

Ramazan Ayında Beslenme

Onbir ayın Sultanı Ramazan’ın gelmesine çok az kaldı

Ramazan ayı bedenimizi şifalandırma ayıdır. Önerilerimizle Ramazan’da nasıl sağlığımıza katkıda bulunabileceğimizi konuşacağız

Mutlaka Sahur yapılmalı, Sahurda süt ve süt ürünleri, yumurta gibi tok tutan ürünlerin tüketiminin yanı sıra sebze meyve tüketimi bağırsak sağlımız için önemlidir.

Kızartma, aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

İftar Sahur arasında su tüketimi önemlidir. Su tek seferde fazla miktarda tüketmek yerine azar azar sık sık tüketilmelidir

Oruç 1 bardak su, hurma veya zeytinle açıldıktan sonra 1 kase çorba içilip yarım saat kadar beklenmelidir. Bu zaman diliminde akşam namazı eda edilebilir. Yemekleri yavaş yavaş iyi çiğneyerek tüketmeliyiz. Böylelikle sindirim kolaylaşır ve mide sağlığımız korunmuş olur.

İftarda salata, tam tahıllı ekmek tüketmeye, pilav ve makarna tüketilecekse daha çok bulgur ve tam tahıllı makarna tüketmeye özen göstermeliyiz

Davetlerde porsiyon kontrolüne dikkat edilmeli, tatlılar yemekten hemen sonra tüketmek yerine ilerleyen saatlerde servis edilmelidir.

Çay kahvenin fazla tüketiminde su tüketimi sınırlandığı için aşırıya kaçılmamalıdır. İftarla sahur arasında minimum 2-2.5 litre su tüketilmelidir.

Yemekte gazlı içeceklerin tüketimi yerine maden suyu ayran, evde yapılan az şekerli komposto, doğal meyve püreli içecekler tercih edilmelidir.

Tatlı olarak daha çok sütlü tatlılar ve sade dondurma tercih edilmelidir.

Hızlı tüketim ile yüksek miktarda enerji alınmış ise özellikle iftardan 2 saat sonrasında 1 saat kadar yürüyüş yaparsak beden sağlığımız korunmuş olur

Yemeklerin içeriği kadar nasıl piştiği de önemlidir. Daha çok haşlama, ızgara, fırında pişirme, buğulama gibi yöntemler tercih ederek yağ alımını kısıtlamış oluruz

Ramazanda şişkinlik, kabızlık gibi sindirim problemlerine karşı Probiyotik kullanılabilir. Vitamin ve mineral yetersizliği oluşmaması için multivitamin kullanılabilir. Özellikle yorgunluk halsizlik şikayetlerinde Magnezyum takviyesi alınabilir. Malat ve Sitrat formu enerji için uygun olan formdur.

Ramazanın bereketini sofralarımızda, maneviyatını gönlümüzde hissedebileceğimiz; yardımlaşmayı, paylaşmayı, sabrı, sevdiklerimizin kıymetini daha çok bilebildiğimiz ramazana erişmek bu ayı layıkıyla misafir edebilmemiz dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Suna Peker Arşivi