Suna Peker

Suna Peker

Etlerin Faydaları ve Daha Besleyici Olması İçin Bilinmesi Gerekenler

Etlerin Faydaları ve Daha Besleyici Olması İçin Bilinmesi Gerekenler

Et içerisinde bulunan, hem demir, fosfor, çinko, B3, B6 ve B12, vitaminleri sayesinde vücudun ihtiyacı olan vitamin mineral desteği yanında vücudun büyüme- gelişmesi ve doku onarımını sağlayan hayvansal kaynaklı protein içerir. Haftada 2 gün balık, haftada 1-2 gün kırmızı et ve diğer günler tavuk, hindi eti gibi diğer beyaz etler tüketilebilir. Ülkemizde hayvancılık özellikle doğu bölgesinde yaygın olarak yapılmasına karşın ülkemizde kırmızı et tüketim oranları maliyeti nedeniyle kişilerin ulaşımında problemlere neden olabilmektedir. Ancak tavuk eti bu konuda daha uygun fiyatlı bir alternatif olarak tercih edilebilir. Ülkemiz 3 tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen balık tüketimlerimizin çok düşük seviyede olduğu yapılan çalışmalarla da gösterilmektedir.

Kırmızı ette myoglobin içeriği beyaz ete göre daha yüksek olduğu için kırmızı etin demir içeriği daha yüksektir. Demir eksikliğinde kırmızı et daha sık tüketilmelidir. Ancak etin yağszı kısımlarının tercih edilmesi doymuş yağ ve kolesterol alımının azaltılması, kalp-damar sağlığımızın korunması adına önemlidir.

Sakatatların yağ içeriğinin yüksek olması, hayvanlarda toksin birikimlerinin bu dokularda birikimi nedeniyle insana aktarılması söz konusu olabileceğinden sakatat tüketiminden kaçınılmalıdır.

Balık içerisinde bulunan Omega3, protein, demir, fosfor, çinko ve iyot gibi vitamin, mineral ve diğer bileşenlerle hafıza-bilişsel işlevler, büyüme gelişme, kas-sinir fonksiyonu, bağışıklık sisteminin korunması, kronik inflamasyonun azaltılması gibi vücutta pek çok işlevi vardır. Balık sofralarda daha fazla yer almalı ve özellikle mevsiminde tüketimi yaygınlaştırılmalıdır.

Hindi eti yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması sayesinde sadece yılbaşında değil tüm yıl sofralarda tüketimi sağlıklı olan bir et türüdür. İçeriğinde demir, fosfor, çinko, aminoasitler gibi vücut için değerli besin öğelerini barındırır.

Gelişmiş ülkelerde daha fazla miktarda et tüketimi varken gelişmemiş ya da gelişmiş toplumlarda et tüketim oranları düşüktür. Buna bağlı olarak demir eksikliği, B12 vitamini eksikliğine bağlı anemiler, Çinko ve protein yetersizliğine büyüme ve gelişme geriliği, zeka bilişsel bozukluklar gibi besin yetersizliğine bağlı hastalıklar daha sık görülmektedir.

Etin besin değerlerinin kaybolmaması için pişirme yöntemi önemlidir. Etler yüksek miktarda yağlarda kızartılmamalıdır. Et yüksek ısıda pişirilmemelidir. Çok yüksek ısılarda pişirilmesi B grubu vitaminlerin kaybolmasına neden olmaktadır. Mangal yaparken et kömürleştirilmeden en az 15 cm uzaklıkta pişirilmesi kanserojen maddelerin açığa çıkmaması için önemlidir.

Ete ilave yağ mümkünse konulmamalıdır. Eti fırında veya haşlama yöntemiyle sebzeler veya baharatlarla lezzetlendirerek pişirmek en sağlıklı pişirme yöntemidir.

Eti C vitamini kaynağı olan sebzelerle örneğin salata, ızgara sebze veya portakal suyu veya mümkünse portakalın kendisi gibi C vitaminleriyle birlikte tüketmek ette bulunan demirin emilimini artırmaya yardımcı olur.

Etlerin protein içeriği yüksek olması sebebiyle çabuk bozulabilmektedir. Bu nedenle çiğ et 2 günden fazla buzdolabında bekletilmemelidir. Buzdolabı buzluklarında 1 ay, derin dondurucuda ise bozulmadan 3 ay kalabilmektedir

Etler oda ısısında değil buzdolabında veya mikrodalgada çözdürülmelidir. Aksi takdirde etleriniz mikrobiyal üremeye açık hale gelmektedir. Ayrıca çözülen etleriniz de tekrar dondurulmamalıdır.

Et tüketiminin öğlen saatlerinde tercih edilmesi gün içinde aktif olmamız sayesinde vücutta daha kolay sindirilmesine olanak tanır. Her besinde olduğu gibi porsiyon kontrolüne dikkat edilerek kişinin gereksinimine uygun olarak tüketilmelidir.

Bu Hafta Etler ve Faydalarından bahsettik bir sonraki hafta görüşünceye dek sağlıkla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Suna Peker Arşivi