Suna Koçak

Suna Koçak

Otizm ve Beslenme

Otizm ve Beslenme

Herkese merhaba
Otizm Spektrum Bozukluğu bir hastalık değildir. Bireylerde sınırlayıcı ve tekrarlayıcı hareketlere sosyal etkileşim ve iletişim problemlerinin eşlik ettiği ömür boyu süren nörogelişimsel bir bozukluktur.
Her 36 çocuktan birinde görülen Otizm erkek çocuklarında kız çocuklarına oranla 4 kat daha fazla görülmektedir. Bebekler 18 aylıkken erken teşhis edilebilmektedir. Çocuğunuz göz teması kurmuyorsa, ismi söylendiğinde bakmıyorsa, dönen nesnelere ilgi duyuyorsa, sallanma, takıntılı davranışlar gözleniyorsa erken teşhis için doktora danışılması önemlidir.
Otizmli bireylerde bağırsak geçirgenliğinin artışıyla bağırsaklardaki faydalı besin öğelerinin emilimi azalmakta vücut için zararlı olan toksinlerin emilimi ise artmaktadır. Toksinlerin birikimi ve beyine ulaşması morfin etkisi yaratarak Otizmli bireylerin acı eşiğini yükseltmekte ve hiperaktiviteye neden olmaktadır.
Otizmli çocuklara besinlerin yavaş yavaş küçük parçalar halinde başlanması, sevilmeyen besinlerin çorbalara ilave edilmesi, bilmediği besinlere örneğin elmaya önceden dokunabildiği bir cisimle dokunarak sonra eline verilip tanıtıldıktan sonra yedirilmesi, beslenme zamanlarının rutinlere dönüştürülmesi besin reddetmenin önüne geçmeye yardımcı olur.
Bağırsak geçirgenliğinin azalması için sindirimi zor olan gluten ve kazein içermeyen beslenme programları, vitamin ve minerallerin takviyesi hiperaktivitede azalma, algı ve göz kontağında artış, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi sorunlarında azalma sağlayarak bireylerin rehabilitasyonunu iyileştirmektedir.
Arpa, çavdar ve yulafta bulunan gluten ve süt ürünlerinde bulunan kazeinin diyetten çıkarılmasıyla bağırsak problemlerinin iyileştiği, probiyotiklerin bağırsaktaki faydalı bakterilerin sayısını artırarak bağırsak sağlığını desteklediği ve inflamasyonu azalttığı, Magnezyum ve B6 vitamininin genel semptomları iyileştirdiği, Omega 3 ve D vitaminin hiperaktiviteyi azalttığı, B12 takviyesinin sinirlilik halini azalttığı görülmüştür.
Otizmli bireylerde tek tip beslenme, yeme bozukluğu, obezite, epilepsi gibi hastalıklar eşlik edebilmektedir. Bireye özel uygulanan beslenme programları hastalığın seyrinin iyileşmesine katkıda bulunmaktadır.
Haftaya görüşünceye dek Sağlıkla Kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Suna Koçak Arşivi