Suna Peker

Suna Peker

Gıda Takviyesi Kullanımı Nasıl Olmalı

Gıda Takviyesi Kullanımı Nasıl Olmalı

Günümüzde yeterli ve dengeli beslenme ve kaliteli ürünlere ulaşım pek de mümkün olmuyor maalesef. Hangimiz her gün 3 porsiyon Süt ve süt ürünleri, Haftada 2 kez balık, Günde 5 porsiyon sebze meyve tüketimi gibi sağlıklı beslenmenin adımlarını tam anlamıyla yerine getiriyor. Vücudumuzun sahip olduğu hücreler ve sistemlerin optimum koşulda çalışabilmesi için gerekli olan pek çok vitamin ve mineral mevcut ve bunları kendisi üretemiyor yani dışarıdan besinlerle alması gerekiyor. Son zamanlarda Batı Tipi Fastfood besinlerin yaygın tüketimi sebebiyle almamız gereken vitamin ve minerallerin karşılama yüzdelerinin çok altında gıda tüketimlerimiz mevcut.

Toplumun yarısı günlük meyve- sebze tüketmiyor, %88.8’imizin D vitamini düzeyinde eksiklik var. Kalsiyum, çinko,B2 ve B3 vitamini almamız gerekenin yarısını bile almayanların oranı %50’den fazla maalesef. Hal böyle iken mecbur olarak dışarıdan destek almamız gerekiyor. Yaşadığımız yorgunluk, halsizlik, uyku problemleri, depresyon ve sinirlilik halinin temelinde pek çoğunlukla gıdalardan alamadığımız vitamin ve mineral eksikliği yatmaktadır.

Vitamin-mineral takviyesine ihtiyaç duymamızın diğer nedenlerinden birisi de toprakta bulunan minerallerin yetersizliği üründe de eksiklik yaratıyor dolayısıyla yediğimiz besinlerden niteliksel olarak yeterince fayda alamıyoruz. Bir yandan besinlerin emilim yeri olan mide bağırsak sağlığımız uygun olmayabiliyor ve yine tam bir fayda alınamıyor.

Muhakkak kan tahili düzenli olarak yaptırmalıyız. Eksiklikleri fark edip yerine koymalıyız ki sistemlerimiz düzgün çalışabilsin. Kısa kısa ne zaman nasıl gıda takviyeleri kullanılmalı kısaca özetleyeceğim.

Tahliller neticesinde D vitamini eksikliğimiz varsa K2 vitamini ile birlikte günlük olarak kahvaltıdan sonra tüketimi sağlanmalı.

Magnezyum toplumun önemli bir kısmında eksik her gün tüketilebilir. Malat ve sitrat formu kahvaltıdan 2 saat sonra tüketebilirsiniz. Günde 2 kez olarak tüketilen form ise 1 ini kahvaltıdan birini öğle yemeğinden sonra almak uygun olur. Magnezyum’un glisinat formu ise akşam yemeğinden 2 saat sonra alınmalıdır.

Yorgunluk halsizlik yaşıyorsanız her gün kahvaltıdan sonra multivitamin kullanılabilir. 1 ay düzenli kullanıldıktan sonra Özellikle vücutta depolanan vitaminlerin fazlalığına yol açmaması için 1 hafta ara verilmelidir.

Omega 3 takviyesi yemekten sonra tüketilir. Haftada 2 kez balık tüketimi yoksa günlük olarak kullanılabilir. Sağlıklı bir birey 500 mg EPA+DHA içerikli bir ürünü gün aşırı kullanabilir.

Kronik Bağırsak probleminiz varsa 3 ay probiyotik kullanılır. 3 ay sürede bağırsakta yaşayan iyi bakterilerin sayısının artışı sağlanabiliyor. İshal gibi akut bir durum söz konusuysa 1 hafta kullanılıp geçtikten sonra kullanımı bırakılır.

B12 seviyesi ideal olarak kişide 600-700 pg/ml olması idealdir. Dil altı formu dilediğiniz saatte alabilirsiniz. Özellikle vegan bireyler her gün kullanmalıdır. B12 seviyesi normale döndüğü zaman bırakılmalıdır.

Çinko’yu 3 günde 1 kez kez tüketebilirsiniz veya 1 ay her gün düzenli kullanıp 3 ay kullanmayarak senede 3 ay kullanabilirsiniz. Sabah tok karnına kullanılır. Uzun süre kullanımda Bakır mineralinin engelleyebilir bu nedenle 10’ a 1 oranında Bakır takviyesi ile beraber kullanımı önerilir.

Demir eksikliğiniz varsa 1 gün 2 tablet ertesi gün boş bırakılarak tüketilmesi daha iyi faydalanma sağlar. Kahvaltıdan 45 dakika önce C vitaminiyle birlikte almak en uygunudur.

Kolajen takviyesi akşam 10 gibi alınması uygundur.

C vitamini günde 5 porsiyon tüketmezsek vitamin takviyesi olarak tüketilmelidir günlük olarak alınmalıdır çünkü ihtiyacın fazlası depolanmadan atılmaktadır. Asit form böbrek taşına neden olabileceğinden ester formu kullanılmalıdır.

Kalsiyum dozu tek seferde 500 mg’ı geçmemelidir. Örneğin 1000 mg’lık bir takviye 2 ye bölünerek sabah 500 mg aç karnına, akşam 500 mg aç karnına olarak planlanmalıdır.

Kişilerin bireysel takviye kullanımı sık olduğu için bu yazıyı yazarak sizlere doğru yönlendirmeleri yapmaya çalıştım ancak vitaminleri kullanmadan önce ilaç etkileşimleri, aşırı kullanıma bağlı böbrek ve karaciğer harabiyetinden korunmak için muhakkak doktor ve eczacınıza danışarak kullanmanız gerektiğini unutmayın

Herkese Sağlıklı bir hafta dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Suna Peker Arşivi