Suna Koçak

Suna Koçak

Mevsim geçişlerinde beslenme

Mevsim geçişlerinde beslenme

Herkese Merhaba

Yaz aylarını geride bıraktık ve kış aylarına hazırlık aşaması olan sonbahar mevsimindeyiz. Vücudumuz havaların soğumasıyla birlikte vücut ısısını korumaya çalışırken hastalıklara karşı daha açık olabiliyor. Bu nedenle soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklardan korunmamız için bağışıklık sistemimizi güçlendirmeyi ihmal etmemeliyiz.

Yeterli miktarda antioksidan alımı bağışıklığımızın korunmasına destek olur. A,C ve E vitaminleri Selenyum ve Çinko minerali vücudumuzu zararlı etkenlere karşı kalkan işlevi görür.

A vitamini karaciğer, süt, yumurta sarısı, havuç, brokoli ve diğer sarı ve yeşil sebzelerde bulunur.

C vitamini portakal, mandalina, limon, çilek, biber, kuşkonmazda bulunur

E vitamini fındık, ayçiçeği gibi bitkisel yağlar, avokado, yumurta sarısı ve yağlı tohumlarda bulunur

Selenyum et ve deniz ürünleri, tam tahıllar, süt ürünleri, yumurta, mantar, ıspanakta bulunur

Magnezyum badem, ceviz, kabak çekirdeği gibi yağlı tohumlar, tam tahıllar, kurubaklagiller, muz, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur

Çinko et ve et ürünleri, yumurta, balık, karaciğer, süt ürünleri, kurubaklagillerde bulunur

Yeterli ve dengeli beslenebilmek için 3 ana ve 2 ara öğün olarak menü planlaması yapılabilir. Gün içinde özellikle yumurta, balık, et ve peynir gibi tok tutan protein kaynakları, renkli mevsim sebzelerin yer aldığı salataların her öğünde yer alması ve karbonhidrat kaynağı olarak kurubaklagil ve tam tahılların, sağlıklı yağ seçeneği olarak zeytinyağı, badem ceviz gibi yağlı tohumların tüketimi önemlidir.

Meyve ve sebzeler, tam tahıllar, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar posa içerir, bağırsak sağlığımızı korur ve midenin çabuk boşalmasının önüne geçerek daha uzun süre doygunluk hissini sağlamaya yardımcı olur. Probiyotik içeren kefir, yoğurt ve prebiyotik içeren muz, pırasa, kuşkonmaz gibi sebzeler bu mevsimde bağırsak sağlığının korunarak bağışıklığa destek olmak için bol miktarda tüketilmelidir veya dışarıdan probiyotik desteği alınmalıdır.

Bireylerin su tüketimleri gün içerisinde 10-12 bardak kadar olmalı. Yeterli su tüketimi vücut ısısının korunmasına yardımcı olur. Sonbaharda duygu durum değişimleri, halsizlik ve yorgunluk sık görülür. Yetersiz su tüketimi yorgunluk ve halsizliği artırır, bireylerin metabolizmasını yavaşlatır.

Havaların soğumasıyla birlikte yağlı besin tüketiminin vücut ısısını korumaya yardımcı olacağı düşünülür. Oysaki durum öyle değildir. Yağlı ve şekerli besinler vücut ağırlığı artışına ve uyku haline neden olmaktadır. Doymuş yağ içeren etler yerine sağlıklı yağ ve enerji kaynağı olan tekli ve çoklu doymamış yağları içeren zeytin, ceviz, badem, zeytinyağı ve fındık gibi besinleri tercih etmeliyiz.

Vücudumuzun D vitamini ihtiyacını karşılayan güneş ışınları bu mevsimde iyice azaldığı için mevsim geçişlerinde bol miktarda hem D vitamini hem de omega 3 içeren yağlı balıkları haftada 2 kez tüketmeye özen göstermeliyiz. Yeterince tüketemiyorsak dışarıdan mutlaka takviye almalıyız. Havaların soğumasıyla dışarıda yürüyüşler azalmakta ancak yeterli fiziksel aktivite yapmak bağışıklığımızın korunmasına, serotonin üretimine destek olarak duygu durumunun kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Vücudumuzun bir bütün olarak iyilik halini koruyabileceğini bu nedenle hem psikolojik hem bedenen hem ruhen sağlıklı olmak için mevsim geçişlerinde bu önerilerimize uymayı ihmal etmeyelim

Sağlıklı Gü

nler dilerim

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Suna Koçak Arşivi