Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Günlük beslenmemizde süt

Günlük beslenmemizde süt

Süt kalsiyum, fosfor, magnezyum çinko, folik asit, A vitamini, B2 vitamini, B12 vitamini, iyot ve protein kaynağı olmasından dolayı temel besin maddelerimizden birisidir. İnsanların cinsiyet ve yaşa bağlı olarak ihtiyaç duydukları süt miktarı değişiklik gösterir. En genel anlamda en azından günlük bir bardak süt içilmesi genel tavsiyedir. (Yaş ve cinsiyete bağlı olarak bu miktar değişiklik gösterir.)

Süt tüketimi; diş ve kemik sağlığı başta olmak üzere, sağlıklı hücre oluşumu, büyüme ve gelişme, bağışıklık sistemi ve metabolizmamızın düzenlenmesi gibi birçok olumlu fayda sağlamaktadır. Özellikle çocuklarda süt tüketimi sağlanmalıdır.

Sütün yapısı laktoza (süt şekeri) ilave olarak süt yağı, süt proteinleri, mineral maddeler ve vitaminlerden oluşur. Sütün yapısında doğal olarak bulunan bazı protein ve amino asitler sütten başka bir gıdada bulunmazlar. Bu yüzden de süt temel gıdalarımız arasındadır. Bu bileşenlere sadece süt ve süt ürünleri tüketerek ulaşabiliriz.

Süt; elde edildiği hayvan türüne (inek, koyun, keçi, manda, deve) göre, hayvanın ırkı, yaşı ve beslenmesine ve mevsimsel olarak yapısal (yağ oranı, rengi, tadı vb.) değişkenlik gösterir. Kışın hazır yemle beslenmiş hayvan ile baharın taze yeşilliklerle beslenmiş hayvanın sütü değişkenlik gösterebilir.

Süt tüketiminde süt şekeri olarak da bilinen “laktoz” için tüketicilerin laktoz duyarlılığı olabilir. Bu hassasiyeti olan tüketiciler laktozsuz süt ve süt ürünleri tüketmelidir. İnce bağırsakta sindirilen laktozun, bağırsak yapısında bulunan laktaz enziminin azalması sonucu sindirilememesinden dolayı rahatsız edici sonuçlar çıkarmasına laktoz duyarlılığı denir. Süt ürünlerinde ve süt ürünü içeren bileşiklerde bu sorunu önleyebilmek için ambalaj üzerine kalın ve italik olarak “Alerjen bilgisi: Laktoz içerir” ibaresi yazılır. Hassasiyeti olan tüketiciler laktaz enzimi ile laktozu parçalanmış olan laktozsuz süt, peynir veya yoğurt tüketebilir. Laktozun parçalanmasından dolayı laktozsuz sütler daha tatlımsı olarak algılanır.

Kazein; doğada sadece sütte bulunan bir süt proteinidir.

Günlük sütlerin üzerinde  “Hastalıktan ari işletme” logosu vardır bu logonun anlamı ise çiftlikteki hayvanların Tarım ve orman müdürlüklerince denetlendiğini ve bu hayvanlarda şap, tüberkiloz ve bruselloz hastalıklarının tesbit edilmediği anlamına gelir. Yani elde edilen sütün sağlıklı hayvandan elde edildiğini gösteren bir logodur.

Aksi bir sağlık durumumuz yoksa süt ve süt ürünleri tüketmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi