Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme

Yaşantımızın devam etmesi için beslenmeliyiz. Beslenme şeklimiz yaşam kalitemizi ve sağlığımızı önemli ölçüde etkiler.

Tek çeşit gıdayla sürekli aynı şekilde beslenme alışkanlığı veya ihtiyacımızdan daha az veya daha fazla kalorili beslenme tüm vücut işleyişimizi olumsuz etkiler. Bunun için kişinin yaşına, cinsiyetine, çalışma ortamına, çalışma şekline ve bunun gibi bazı parametrelere göre gerekli kalori ihtiyacı hesaplanır ve bu kaloriyi kişinin günlük düzenli tüketmesi istenir. Kişinin gerekenden az kalori tüketmesi fazla zayıflığa sebep olabilirken, aşırı kalorili tüketim ise aşırı kiloya sebep olabilir. Kişi hesaplanan kadar kalori tüketmeli. Kalori hesabı yaparken de sürekli aynı gıdaları değil farklı gıdaları tüketerek kalori hesabı yapmalı.

Vücudun ihtiyacı olan gıdaları yeterli ve düzenli tüketmek dengeli beslenmektir. Ortalama hergün aynı miktar ve kaloride gıda tüketilmeli, birgün aşırı tüketip ertesi güz az tüketim yoluna gidilmemeli. Tüketim miktarı kalori olarak sabit olmalı fakat tüketilen gıdalarda çeşitlilik sağlanmalı.

Dengeli ve sağlıklı beslenme birçok hastalığın oluşmasını önler. Kişi bedensel, zihinsel ve psikolojik olarak daha sağlıklı olur.

Günlük beslenme listemizde sebze ve meyveye bol yer vermeliyiz. Bu gıdaları mümkün olduğunca çiğ tüketmeye çalışmalıyız. Çiğ tüketirken de temizliğine çok dikkat etmeliyiz. Meyve ve sebzelerin temizliği yıkanması ve temizliği çok önemlidir. Düzgün ve yeterli yapılan temizleme işlemi meyve ve sebzelerden oluşabilecek birçok bulaşmayı önler.

Su tüketimimize önem vermeli ve yeterli miktarda su içmeliyiz.

Beslenme listemizde balığa yer vermeliyiz. Balık tüketimine özen göstermeliyiz.

Süt ve süt ürünleri tüketilmesi aksi bir sağlık sorunu yok ise çok önemlidir. Günlük beslenme listesinde süt ve ürünlerine yer verilmelidir.

Belirli aralıkta et ve et ürünleri de beslenme listesinde olmalıdır.

Unlu mamuller ve tatlıları tüketirken dikkatli olmalıyız.

Tuz tüketiminde dikkatli olmalıyız.

Beslenme ile beraber günlük yaşantımızda spora yer vermeliyiz.

Dengeli ve düzenli beslenme sağlıklı yaşamın devamı için çok önemlidir. Günlük spor aktivitesiyle ve dengeli beslenmeyle beraber birçok sağlık sorunu ortaya çıkmadan önlenebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR