Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü

7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü

Her insanın en doğal hakkı olan, güvenilir gıdaya ulaşabilme hakkına dikkat çekmek için 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak kutlanmaktadır.


İnsan sağlığının muhafaza edilebilmesi ve devam ettirilebilmesi için yeterli, sağlıklı ve güvenilir beslenme çok önemlidir. Kişi ne kadar düzgün ve düzenli beslenir ise sağlığı o kadar sağlıklı olur. Yetersiz ve güvenilir olmayan beslenmeme sonucu dünya genelinde yüzbinlerce insan vefat etmektedir.


Güvenilir gıda demek; gıdanın fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak tüketici sağlığını tehlikeye atmayan gıda demektir. Gıda güvenliği ise güvenilir gıdayı üretmek için alınan tüm tedbir ve işlem basamaklarını kapsar. Gıdaların tarladan itibaren üretimi, hasadı, işletme içerisindeki üretimi, nakliyesi ve müşteriye sunumu da dahil olmak üzere gıda güvenli kapsamındadır. Bu kadar geniş bir alanı kapsayan gıda güvenliğini üretici ve tüketici bilinçli olarak beraber sağlamalıdır. Güvenli olarak üretilen gıda tüketicide muhafaza şartlarına uygun olarak muhafaza edilmez ise gıda güvenliği bozulacağı gibi; uygun teknikler ile üretilmeyen, gıda güvenliğine dikkat edilmeyen gıda da tüketicide ne kadar uygun muhafaza şartlarında muhafaza edilse de gene gıda güvenliği sağlanamaz. Gıda güvenliği bir zincirdir tüm halkaların sağlam olması gerekir.


Gıda mühendisi gıda güvenliğinin vazgeçilemez ve en önemli unsurudur. Gıda işletmelerinde gıda mühendisi gözetiminde yapılan üretim ile denetimsiz ve bilinçsiz üretim arasında devasa farklar vardır. Gıda başlı başına bir bilim olduğu gibi üretim, sevkiyat hatta depolama bile birer bilimdir. En uygun şartlarda üretim yapmalı, en uygun şartlarda depolamalı ve en uygun şartlarda ürün sevkiyatı yapılmalı. Tüm şartların gıda mühendislerince denetlendiği, kontrol edildiği ve kayıt altına alındığı üretimde hem gıda güvenliği sağlanmış olur hem de gıda israfı büyük ölçüde önlenmiş olur. Güvenli gıda üreterek ve tüketerek gıda israfını önleyebiliriz, bozuk ve hatalı üretilen ürünlerin birçok kısmını tüketemeden atarız.
Güvenilir gıdaya ulaşmak herkesin hakkı olduğu gibi gıda güvenliğini sağlamak ta hepimizin görevidir. Gıda güvenliği zincirini bozmamamız gerekmektedir. Güvenli üretim, güvenli sevkiyat ve en sonunda tüketicide de güvenli muhafaza şartları çok önemlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR