Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Maske, Mesafe ve Hijyen

Maske, Mesafe ve Hijyen

İçinde bulunduğumuz süreçte bu maske, mesafe ve hijyen üçlüsünün önemi çok büyüktür. Kişisel olarak bu konuya çok önem vermeliyiz.

Kişisel olarak bulaşmayı önleyebilir veya bulaşmanın azalmasını sağlayabiliriz. Bu üç unsura dikkat ederek elimizden geldiği kadar bulaşmayı önlemiş oluruz.

Kalabalık ortamlarda maske kullanımı önemlidir. Bizden başkasına veya başkasından bize solunum yoluyla bulaşmayı kurallarına uygun olarak kullanılan maske büyük ölçüde önleyebilir.

Mesafe, uygulaması bulaşmanın önlenmesinde ikinci bir unsurdur. Kişi içinde bulunduğu toplumda mesafesini ayarlamalıdır. Birçok yerde de en az “1,5 metre sosyal mesafe aralığı” ibareleri yazmaktadır. Elimizden geldiği kadar bu sosyal mesafe aralığına uymalıyız.

Üçüncü unsur ise hijyen. Kişisel hijyen uygulamaları bulaşmanın önlenmesinde çok önlemlidir. Çapraz bulaşmanın mümkün olduğunca önlenmesi gerekir. Herhangi bir ortamda mümkün olduğunca temas edilmemeli (selamlaşırken tokalaşmamalı, ürün seçerken çıplak elle seçilmemeli, gereksiz yere başka yüzeylere el sürülmemeli vb.) veya temas edilecek ise de olabildiğince temas süresi az olmalı. Temastan sonra dezenfektan kullanılmalı. Dezenfektan kullanarak bir ortamdaki mikrobiyal yükün başka ortama taşınması önlenmiş olur.

Kişisel hijyen her zaman için çok önemlidir. Kişisel hijyen uygulamalarına çok dikkat etmeliyiz. El yıkamanın bile bir prosedürü vardır, uyulması gereken kural ve süreleri mevcuttur. Bunun için ortak kullanılan alanlarda el yıkama prosedürleri asılmalı, kişiler daha dikkatli ve kuralına uygun el yıkamalıdır. Sadece el yıkama ile kişisel hijyen bitmez. Kişisel olarak temizliğe ve elbise temizliğine önem verilmelidir. Kuralına uygun kişisel hijyen uygulamalarının uygulanması birçok bulaşmayı ortadan kaldırabilir.

Kişisel olarak uygulayabileceğimiz maske, mesafe ve hijyen uygulamalarıyla kendimizin ve çevremizdekilerinin sağlığının korunmasında faydalı olabiliriz. Birçok bulaşmayı önleyebiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR