Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Probiyotikli gıdalar

Probiyotikli gıdalar

Probiyotikler; hastalığa sebep olmayan aksine başta sindirim sistemi olmak üzere vücut sistemlerine düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olan mikroorganizmalardır. Zararlı bakterilerin etkisini ortadan kaldırabilir ve insan vücudunda doğal olarak bulunurlar. Sayıları azaldığında takviye edilmeleri gerekir. Kısacası probiyotikler bağırsaklarda bulunun sağlıklı yaşamın devam etmesini sağlayan iyi bakterilerdir.

Bağırsaklardaki mikroorganizmalardan oluşan denge kötü beslenme, sık antibiyotik kullanımı ve yetersiz uyku gibi sebeplerden dolayı bozulabilir. Dengenin bozulması hayat kalitesinin düşmesine sebep verir. Gaz, şişkinlik, mide sorunları başta olmak üzere sindirim sistemi ve diğer sistemlerde sorun çıkarabilir. Vitamin ve minerallerin emiliminde sorun çıkabilir buna bağlı rahatsızlıklara sebep verebilir. Vücuda alınan vitaminlerin tam olarak değerlendirilmesi sağlanamayabilir.

Probiyotikli gıdalara; turşu, kefir, ayran, yoğurt, boza, şalgam ve tereyağı örnek verilebilir. Vücudumuzdaki mikrobiyal dengenin devamlılığı için bu ürünleri tüketmeliyiz. Gıdalar ile alınmasına rağmen doktor tavsiyesi ile de hazır probiyotik takviyeleri kullanılabilir.

Probiyotikler sindirim sistemi ve bağırsaklarımızı hem korur hem de düzenler, vitamin ve minerallerin emilimini sağlar. Vücuttaki zararlı bakterilerin azalmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlıklı hayat sürmemizi sağlar.

Probiyotikli ürünleri tercih ederken etiket okumaya dikkat etmeliyiz. Probiyotikler canlı bakteriler oldukları için son kullanma tarihine çok dikkat etmeliyiz. Kullanma talimatına uygun kullanmalıyız, muhafaza şartlarına göre muhafaza etmeliyiz.

Sindirim sisteminin önemli destekçisi olan probiyotikler, hayat kalitesi açısından çok önemlidir. Bunun için probiyotikli ürünlerden de tüketmeliyiz. Aksi bir durum da doktorumuz ile görüşmeli gerekli yardımı almalıyız. Fakat normal hayat şartlarında probiyotikli ürünlerin kullanımı sıkıntı değil başta sindirim sistemimiz olmak üzere tüm vücut sistemleri için faydalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR