Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuk

Fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuk

Market alışverişlerimizde sucuk alırken genelde iki çeşit sucuk ile karşılaşırız fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuk. Fermente kelimesi “olgunlaştırılmış” anlamına gelir. Fermente sucuğa geleneksel sucuk da denilir.  İki sucuğunda üretim aşamasının ilk adımı aynıdır. Koyun, keçi ve dana eti hangisinden sucuk yapılmak isteniyor ise kıyma haline getirilir. 

Fermente veya geleneksel olarak da adlandırılan sucuk üretiminde hazırlanan kıymaya tat ve aroma vermesi için hazırlanan baharat ve tuz karışımı ilave edilir. Bu ilave edilen karışım ile kıyma yaklaşık otuz gün sonra fermantasyonu tamamlayarak istenilen tat ve aromada sucuk üretilmiş olur. Elde edilen sucukların tat ve aromalarının farklı olmasının sebebi baharat karışımlarının ve katılan baharatların kişiden kişiye değişiyor olmasıdır. Üretici acılı sucuk üretecek ise sucuk etiketinde “acılı sucuk” diye belirtir. Fakat diğer baharat karışımı her üreticinin kendisine has hazırlamış olduğu reçetedir. Bu reçetedeki baharatların çeşidi ve katılma oranları üreticiden üreticiye değişir. Değişik reçetelerden  elde edilen sucukların tat ve aromasını da birbirinden farklı olur..

Isıl işlem görmüş sucuk üretiminde ise yaklaşık otuz gün süren fermantasyon süresinin düşürülmesi amaçlanır. Kıyma ve baharatlar ile hazırlanan karışımın fırınlanarak (ısıl işlem uygulanarak) yaklaşık 48 saatte sucuk üretiminin tamamlanması amaçlanır. Isıl işlem görmüş sucuğun üretim süresi daha kısa ve dolayısıyla işçiliği ve muhafaza süresi daha azdır. Bu sebeplerden dolayı ısıl işlem görmüş sucuk fermente sucuktan biraz daha ucuzdur. 

Sucuk alırken fermente veya geleneksel olmasına göre fiyatını değerlendirebiliriz. Fakat sucuk alımında asıl dikkat etmemiz gereken sucuğun üretildiği hayvan eti sınıfıdır. Sucuk ülkemizde genel olarak dana ve tavuktan elde edilir. Dolayısıyla tavuk etinden elde edilen sucuk fiyatı daha düşüktür. 

Tüm gıda ürünlerinde tercih yaparken yaptığımız gibi sucuk alımında da etiket okumaya dikkat etmeliyiz. Almış olduğumuz sucuğun fermantasyon durumu ve sucuğun elde edildiği hayvan etine göre sucuğun fiyatını yorumlamalıyız. Tabi ki son tüketim tarihi geçmemiş olmalı, üretici firma onay kodu bulunmalı, ambalajı zarar görmemiş olmalı ve uygun muhafaza şartlarında sucuğun müşterilere satışının yapılıyor olması gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR