Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Antioksidan gıdalar

Antioksidan gıdalar

İnsan vücudunun doğal süreci içerisinde serbest radikaller meydana gelir. Bu radikal bileşikler belirli değerin üzerine çıkınca kararsız kimyasal yapılarından dolayı insan vücuduna zarar verebilir. Serbest radikallerin artışına oksidatif stres denir. İnsan sağlığının korunabilmesi için serbest radikaller ile antioksidanların belirli bir dengede bulunması gerekir. Antioksidanlar serbest radikalleri nötralize ederek etkisiz hale getirir.

İnsan vücudundaki oksidatif stres; hatalı ve dengeli beslenmeme, alkol, sigara ve çevre kirliliği gibi sebeplerden dolayı artar. Bunun için antioksidan içeren gıdaları tüketmemiz gerekir. Genel anlamda çevremizdeki renkli meyveler yüksek antioksidan içeren gıdalardır.

Antioksidan içeren gıdalar çok fazla olmakla beraber; yumurta, süt ürünleri, buğday, mısır, siyah üzüm, nar, yaban mersini, brokoli, fındık, karpuz, domates, portakal, çilek, mango, ceviz ve yeşil yapraklı sebzeler, böğürtlen, enginar, kırmızı pancar ile bitter çikolata örnek verilebilir. Beslenmemizde bu gıdalara da yer vermeli ve belirli düzende tüketmeliyiz. Yeterli miktarda antioksidan alımı başta kalp ve damar sağlımız olmak üzere insan sağlığı açısından çok faydalıdır.

C vitamini çok önemli bir antioksidandır fakat ısıl işlem veya pH değişimi gibi süreçlerde yüksek miktarda kayba uğrar. C vitamini tüketirken muhafaza ve kullanım şartlarına dikkat etmeliyiz. E vitamini, A vitamini, beta karoten, likopen, manganez, selenyum gibi birçok bileşik de antioksidandır.

Düzgün ve düzenli beslenme, temiz hava ve zararlı alışkanlıklardan uzaklaşarak ve beslenme listemize antioksidan içeren gıdaları da ekleyerek birçok sağlık sorunundan kurtulabiliriz.

Yeterli miktardan fazla antioksidan alımı da vücut için zararlı olabilir bunun içi takviye olarak antioksidan kullanımı için doktor kontrolü gereklidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR