Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Coğrafi İşaret

Coğrafi İşaret

Almış olduğumuz bazı gıdaların üzerinde coğrafi işaret logosu görüyoruz bu logonun anlamını nedir ve hangi kanunla belirlenir? Coğrafi işaret sadece gıda ürünlerinde değil şartları sağlayan el sanatları ve diğer sanayi ürünlerinde de kullanılabilir. Bir gıdanın coğrafi işaretli ürün olarak satılması için ürün üzerinde coğrafi işaret logosunun bulunması gerekir. 

Coğrafi işaretin gereksinimlerini ve kurallarını ülkemizde 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu belirler. Bu kanuna göre “Coğrafi işaret belirgin niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir.

Her ürüne coğrafi işaret alınamaz bunun için ürünün taşıması gereken özellikler vardır. O ürünün üretildiği coğrafyanın belirli sınırları olmalı ve bu ürünün karakteristik özellikleri olmalı. Coğrafi işaret almış ürün o coğrafyanın adı ile temsil edilir, böylece o bölgeye ait olduğunu gösterir.

Coğrafi işaret almak için Türk Patent ve Marka kurumuna başvurulur. Ürünün tanımı, üretim yöntemi ve coğrafi alanı hakkında gerekli belgeler ile başvuru yapılır. Başvurusu olumlu sonuçlanan ürünler için coğrafi işaret verilir. Ülkemizde coğrafi işaret almış birçok ürün vardır. Bursa kestane şekeri, Antep baklavası, Antakya künefesi, Kayseri pastırması, Malatya kaysısı, Amasya elması, Kars balı, Antep fıstığı gibi gıda ürünleri örnek verilebilir. Ayrıca Sivas kangal köpeği, Bursa bıçağı, Afyon mermeri başka kategorilerde coğrafi işaret almıştır. 

Almış olduğumuz ürünlerin üzerinde coğrafi işaret logosu gördüğümüzde o ürünün belirli bir bölge veya yöreye has ürün olduğunu anlarız. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR