Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

İş Güvenliği’nin önemi

İş Güvenliği’nin önemi

İş güvenliği kuralları işletmenin düzenli, istikrarlı, kazasız ve sorunsuz olarak üretimine devam edebilmesi için gereken kuralların tümüdür. İş güvenliği kuralları sadece işletmeleri değil aynı zamanda evimizde hatta sokakta gezerken bile uyulması gereken kurallardır. Çünkü aynı kazaların evimizde veya sokakta yürürken başımıza gelme ihtimali bulunmaktadır.

Örneğin sadece işletmelerde kaygan zemin bulunmamakta sokakta yürürken bile kaygan zemine rastlayıp düşme tehlikesi geçirebiliriz. Bunun için iş güvenli kuralları her yerde uygulanmalı, gerekli levhalar bulunmalı, kişilerde bu kurallara uygun yaşantısını sürdürmelidir.

İşletmeler kendi çalışan personeline iş güvenliği eğitimleri vermekte, bu konunun önemini anlatmaktadır. İş güvenliği kapsamında kullanması gereken kişisel koruyucu ve donanımlarını işveren vermektedir. Çalışma ortamımızda ve günlük yaşantımızda basit birkaç kurala dikkat edersek daha güvenli bir yaşam sürebiliriz.

İlk olarak çevremizde gördüğümüz iş güvenliği uyarı levhalarına uymalıyız. Çevremizi temiz ve düzenli tutmalıyız ki kazaya sebebiyet vermeyelim. Çalışma ortamımızda veya evimizdeki düzensizlikler birçok kazaya davetiye çıkarır. Oluşabilecek kazaların çok büyük bir kısmı önlenebilir kazadır.

Çalışma ortamımızda ve evimizde risk olabilecek unsurları değerlendirmeliyiz. Bu risk unsurlarını düzenlemenin yolunu araştırmalı veya yetkili kişilerden destek almalıyız.

Kullandığımız ekipmanın sağlam ve düzgün olduğunu kontrol etmeli ve dikkatli kullanmalıyız. İşimiz bittikten sonra ekipman kuralına göre düzenli olarak yerine bırakılmalı. Bir ekipman kullanırken kullanma talimatına dikkat etmeliyiz.

Kendinizin ve çevrenizdekilerin güvenliğini tehlikeye atacak işler yapmamalı Kendimizin olduğu kadar çevremizin güvenliğini de takip etmeliyiz. İş güvenliği ortak bir kültürdür ve toplu olarak yapıldığı zaman başarıya ulaşır.

Çok basit birkaç kurala uyularak günlük yaşantımızda iş güvenliğini sağlayabiliriz. Çalışılan işin tehlike sınıfına göre daha özel gereksinimler ve ekipmanlar gerekebilir. Bunlar günlük yaşantımız için uyulması gereken basit uygulamalardır. Çok tehlikeli sınıfta yer alan bir işletme için bu kuralların ve uygulamaların çok daha fazlasına gereksinim vardır.

İş güvenliğinin sürdürülebilmesi için iş güvenliği uzmanları görev yapar. İş güvenliği uzmanlığı kendi içerisinde çalışılan ortamın risk durumuna göre üçe ayrılır.C sınıfı iş güvenliği uzmanı az tehlikeli yerleri incelerken, B sınıfı iş güvenliği uzmanı tehlikeli işyerlerini inceler. A sınıfı iş güvenliği uzmanı çok tehlikeli işletmelerde görev yapar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR