Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Diyet ve Hataları

Diyet ve Hataları

Birçok kişi kulaktan duyma veya bir şekilde ulaştığı diyet listesine uymaya ve bu listeler ile kilo vermeye çalışıyor. Fakat dikkat edilmesi gereken kısım diyetin kişiye özel olduğudur. Yani bir diyet listesini sadece uzmanı tarafından kime hazırlandı ise o kişi kullanabilir. Çünkü kişinin cinsiyeti, yaşı, çalıştığı işi gibi birçok parametre diyet için gerekli ihtiyaçların belirlenmesinde çok etkilidir. Kişinin enerji ihtiyacına ve kendisine göre özel olarak diyet listesinin belirlenmesi gerekir.

Diyet yapmak çoğu kez tek başına yeterli olmamakla beraber uygun fiziksel aktiviteler ile desteklenmelidir. Kişi kendisine uygun bir sportif faaliyet belirlemelidir.

Diyet yapıyorum diye bilinçsiz olarak uzun süre aç kalınmamalıdır. Vücudun ihtiyacı olan gıdaya düzenli olarak ulaşması gerekir. Sadece tek tip gıdayla da diyet yapılmamalı. Diyet listesi çeşitli olmalı, çünkü vücudun çeşitli gıdalara ihtiyacı vardır. Diyet konusunda en çok yapılan hata başta bu ikisi gelmektedir. Ya uzun süre aç kalınıyor ya da tek tip gıda ile besleniliyor. Bu iki hata yapılmamalı enerji gereksinimine göre çeşitli gıdalar tüketilmeli. Diyet yapılırken su tüketimine önem verilmeli su tüketimi düşürülmemelidir.

Diyet yaparken bir kısım sadece meyve ve sebze yiyerek diyet yapıyor veya bir kısım da şeker içeriyor diye meyve yemiyor. Buda bir hatadır meyveler antioksidanlar, vitaminler gibi birçok bileşeni içeriyor bunun için yeteri kadar meyve yemeliyiz. Sadece sebze ile beslenmek dengesiz beslenmeye sebep olur sebzenin yanında et ve ürünleri de tüketmeliyiz. Hazırlamış olduğumuz salatalardan daha iyi faydalanabilmek için salataya yağ ilave etmeliyiz. Sıvı yağlar, A-D-E-K vitaminlerini yağda çözünerek vücut içerisinde daha iyi kullanmamızı sağlayacaktır.

Beslenme listemizde süt ve ürünlerine yer vermeliyiz. Ekmeği tamamen listeden çıkarmak yerine yeterince tüketmeliyiz. Vücut için karbonhidratlarda gereklidir. Makarna gibi gıdalar tükettiğimizde ekmeği biraz daha azaltabiliriz. Fakat listeden tamamen ekmeği çıkaramayız.

Beslenme listemizde esnek olmalıyız, birçok gıdayı tüketmeli fakat fazla tüketmeden kaçınmalıyız. Uzun süre aç kalarak veya dengesiz belenerek diyet yapmamalı. Dengeli ve çeşitli gıdaları yeteri kadar tüketerek diyet yapmalıyız. Yaptığımız diyeti fiziksel aktiviteler ile desteklemeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR