Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Buzdolabımızı kullanırken dikkat etmemiz gerekenler

Buzdolabımızı kullanırken dikkat etmemiz gerekenler

Gıdaların muhafaza yöntemlerinden birisi de soğukta muhafazadır. Mikroorganizmalar soğuk ortamda hızlı çoğalamazlar, bu sayede ürünlerin muhafaza süresi artar. Dondurularak muhafaza da ise mikroorganizmaların çoğalması daha da yavaşlar ve gıdanın muhafaza süresi daha artırılmış olur. Buzdolabında ortalama 90 gün muhafaza edilebilecek ürün dondurularak yaklaşık 360 gün muhafaza edilebilir. Bu süreyi gıdanın yapısı, gıdanın mikrobiyal yükü, dondurma yöntemi ve kullanılan dondurma sıcaklık değeri etkiler. Uygun şartlarda gıdaları muhafaza ederek hem gıda güvenliğini sağlamış oluruz hemde ürün israfı yapmamış oluruz. Gıdanın bozulması kişisel sağlığımızı da olumsuz etkileyebilir, gıda zehirlenmesine yol açabilir.

Buzdolabının içerisi yerleştirilirken her ürün yan yana ve rasgele yerleştirilmez. Bulaşmaları önlemek için belirli kurallara göre gıdaları yerleştirmeliyiz. Yerleştirme sıramıza göre de aynı gıdadan tekrar aldığımızda öncelikle eskiden almış olduğumuzu tüketmeliyiz. Kural olarak önce gelen gıda önce tüketilmeli.

Et ürünleri ve balık aldığımızda bunların çok iyi ambalajlanmış olmasına dikkat etmeliyiz. Çiğ olarak alınan bu gıdalarda dikkat edilmez ise mikrobiyal yük çok hızlı artabilir. Düzgün ve düzenli olarak imkan varsa diğer ürüne temas etmeden bu ürünleri ayrı bir rafta muhafaza etmeliyiz. Uzun süre kullanılmayacaklar ise dondurarak da muhafaza edebiliriz.

Pişmiş yemekleri ve pişmiş ürünleri ayrı bir rafta muhafaza etmeliyiz. Çiğ ürünler ile pişmiş ürünleri yan yana koymamaya dikkat etmeliyiz. Çiğ ürün ile pişmiş ürün aynı rafta olmamalı.

Yumurtaları kapaklı ayrı bir yumurta bölümü varsa oraya koyabiliriz. Ama yumurta koyulacak bölümün kapağı yok ise yumurtayı kendi ambalajı ile koyabiliriz. Yumurtaları kesinlikle yıkamadan muhafaza etmeliyiz.

Sebze ve meyvelerimizi buzdolabımızın sebzelik kısmına yerleştirmeliyiz. Burada dikkat etmemiz gereken ürünlerin ıslak ve nemli olmamasıdır. Islak meyve ve sebzeler çabuk bozulabilir.

Buzdolabımızın temizliğine dikkat etmeli belirli sürelerde düzenli temizliği yapılmalıdır. İç sıcaklığı 4 C ‘den aşağı olmalıdır. Temizliği düzenli yapılan ve uygun sıcaklıkta tutulan buzdolabı daha iyi gıda muhafazası yapacaktır.

Mümkün olduğunca hiçbir gıda maddesi diğeri ile temas etmemeli, dolap içerisi çok dolu olmamalı böylece hava sirkülasyonu daha verimli olur. Hava sirkülasyonunun verimli olması buzdolabımızın daha verimli çalışmasını ve etkin soğutmasını sağlar.

Gıdaların kapalı kaplarda olması gerekir. Kapalı kaplarda ve uygun sıcaklıktaki gıdaların bozulması daha geç olur. Kapalı kapların kullanımı çapraz bulaşmayı engeller.

Bu şekilde uygulanacak basit yöntemler ile hem gıda güvenliğini sağlanırken hem de ekonomik kayıplara sebep vermemiş oluruz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR