Suna Peker

Suna Peker

Türkiye’de 15 Yaş Üzeri Her 4 Kişiden Biri Sigara Tüketiyor

Türkiye’de 15 Yaş Üzeri Her 4 Kişiden Biri Sigara Tüketiyor


Ülkemizde yaklaşık 15 milyondan fazla kişi sigara kullanmakta ve zararlı etkilerinden maalesef pasif içici olarak çocuklar da etkilenmektedir. Oranlar yüksek biz uzmanlar olarak sayının ve zararlı etkilerinin minimuma indirilmesi temel görevimiz.
Sağlıklı beslenme, spora ve hobilere vakit ayırmak, günlük fiziksel aktivite, düzenli uyku, stresle mücadelede profesyonel destek alınması, yeterli su tüketimi, sigaraya olan bağımlılığın azalmasında bireysel olarak yapabileceğimiz temel davranış değişiklikleridir.
Sigarada katran, nikotin ve pek çok zararlı bağımlılık yapan bileşenlerin mevcut olduğu bilinmektedir.
Pek çok sigara kuruluşları bu konuda ticari kar elde ederken bizler sağlığımızdan olmaktayız.
Sigaranın zararlı etkilerinden korunmak ve kişilerin tedavileri devlete ve bireye mali yük oluşturmaktadır.
Dünyada 2 milyar insanın tükettiği Sigara; Akciğer kanseri, KOAH, astım gibi pek çok solunum yolu problemlerine neden olmakta ve bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölümlerde en önemli risk faktörleri arasında yer almaktadır. Maalesef tüketicilerin %70’i yaklaşık 18 yaşında sigaraya başlamakta ve uzun süre maruz kalmaktadır. Özellikle gelişmemiş ülkelerde daha fazla tüketilmektedir. Gelişmiş ülkelerde daha yüksek fiyatlarla piyasa sunularak tüketimi azaltmak amaçlanmaktadır.
Yapılan çalışmalarda mutlu veya üzgün duygu durumu fark etmeksizin, kişilerin %40’ının günün ilk yarım saatinde tüketmeye başlandığı ve ülkemizde günde yaklaşık 17 adet sigara tüketildiği belirtilmektedir. Yani durum bağımlılık seviyesinde olunduğunu gözler önüne sermektedir.
Sigara içen bireylerin öncelikle bırakma konusunda kararlı olmaları önemlidir. Maalesef miktarı azalttım ama bırakamıyorum diyenler için neler yapılabilir bundan da bahsedelim.
Vücudumuz sigaranın zararlı etkilerinden korunmak için antioksidanlara ihtiyaç duyar. En önemli kaynağı ise taze meyve ve sebzelerdir.
Biber, çilek, domates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kiraz, brokoli gibi renkli meyve ve sebzeler yüksek antioksidan içerir.
Ana öğünlerimize salata tüketmeyi, ara öğünleri taze mevsim meyveleriyle yapmayı ihmal etmeyelim ki sigara tüketimiyle artan C vitamini gereksinimimizin karşılanmasına destek olalım.
Bir sonraki hafta görüşünceye dek sağlıkla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Suna Peker Arşivi