Suna Koçak

Suna Koçak

Obezite Ameliyatlarında Beslenme

Obezite Ameliyatlarında Beslenme

Obezite Cerrahisi aslında diyet ve egzersize rağmen kilo kaybı sağlanamayan hastalarda uygulanması gereken ve midenin hacminin küçülterek yemek yemenin minimuma indirilmesini sağlayan bir kilo verdirme yöntemidir. Unutulmamalıdır ki ameliyattan sonra Sıvı, Püre ve Katı Diyet olarak yine dikkat etmeniz gerekecek pek çok besin olacak. Obezite ameliyatından sonra istediğim her şeyi yiyebilirim algısı tamamen yanlıştır.

Birlikte Obezite Cerrahisi olmuş birisi ilk 3 ay nelere dikkat etmeli beraber inceleyelim

Bireyler küçük lokmalar halinde ve çok yavaş besin tüketimi sağlamalıdır. Özellikle ilk 2 hafta yalnızca su, süzülmüş et suları, %100 kayısı, şeftali, elma suyu ve laktozsuz süt gibi yalnızca berrak sıvılar tüketilir. 2 haftadan sonra kabak, havuç özellikle balık gibi beyaz etler, püre edilmiş çorba, elma püresi, süzme peynir, yumurta vb. çatalla veya blender aracılığıyla püre kıvamına getirilerek tüketildiği beslenme programı uygulanır. 1 aylık zaman sonunda katı beslenmeye geçilebilir. İlk 3 ay mide asiditesini artırmamak amacıyla salça, soğan, sarımsak limon, baharat, aşırı karbonhidrat yoğunluklu besinler, çiğ sebzeler, kuruyemişler tüketilmemelidir.

Katı diyette sağlıklı pişirme yöntemiyle hazırlanmış sebze ve et yemekleri, süt ve süt ürünleri, taneli çorbalar tüketilebilir.

2-2,5 saat aralıklarla besin tüketimi az az sık sık beslenme ile mide hacminin artışının önüne geçmeye yardımcı olur. Kişiye göre değişmekle birlikte günlük ortalama 2 litre kadar su tüketimi, 1000 kalori alımı, 80 gram kadar protein alımı önemlidir.

Bireyler katı ve sıvı ayrımını iyi yapmalı ve yemeklerle beraber sıvı tüketmemeli, en az yarım saat geçtikten sonra sıvı alımı gerçekleşmelidir. Aksi takdirde mide hacminin genişlemesine sebebiyet verilir.

Obezite ameliyatlarından sonra özellikle ilk 2 ay besin tüketimlerinin yetersiz olmasıyla birlikte bireylerin multivitamin kullanması önerilir. Saç dökülme, kas problemleri vb. şikayetlerin görülmemesi için takviye vitamin ve minerallerin alımı önemlidir.

Vücuttaki fazla yağların diyabet, hipertansiyon gibi farklı komplikasyonların eşlik ettiği durumlarda daha çok düşünülmesi gereken ancak diyet ve egzersizle verilebilmesi mümkün olan durumlarda tercih edilmemesi gereken bir yöntemdir. Ömür boyu gazlı içecek tüketiminden kaçınılmalıdır. Verilen kiloların tekrar alınmaması için sağlıklı beslenme kurallarına uymak ve özellikle koruma döneminden sonra yüksek kalorili besinler yerine Akdeniz tipi beslenmenin yaşam biçime haline getirilmesi gereklidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Suna Koçak Arşivi