Suna Koçak

Suna Koçak

Diyette Ekmek Tüketilmeli mi?

Diyette Ekmek Tüketilmeli mi?

Sevgili okurlarım herkese merhaba…

Bugün sizlere son zamanlarda sıklıkla tartışılan bir konudan bahsetmek isterim

Ekmek

Tarihler öncesi çağdan günümüze kadar gelen ekmek hem kültürel mirası temsil eder hem de bazı dinlerde dini sembol niteliği taşır.

Mısır, buğday, çavdar gibi farklı tahılların yer aldığı pek çok çeşitte ekmek tüketimi vardır ve temel besin kaynağımızdır.

Vücudumuzdaki %55-60 oranında enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlayan karbonhidratların temel kaynağıdır

Karbonhidrat tüketimi olmazsa vücutta proteinler enerji ihtiyacı için karşılanır ki ekmek gibi karbonhidrat kaynaklarını yeterli miktarda tüketmeyerek kilo veren bireylerde kas kaybı görülür.

Beyaz ekmek çeşidinin posa içeriği düşük olması sebebiyle önerilmez. Tam tahıl içerikli ekmekte posa içeriği yüksek olması nedeniyle bağırsak sağlığının korunmasını sağlayan pek çok faydası vardır. Örneğin yararlı bakterilerin sayısının artırılmasında ve dışkılama sıklığının artırılması ile gastrointestinal sistemi olumlu yönde destekler. Bu nedenle tam tahıllı esmer ekmekler tercih edilmelidir. Ekmekte bulunan tahılların öz ve kepek kısmının ayrıştırılmaması gerekir. Böylelikle tahılların mevcut vitamin, mineral ve posa içeriği korunmuş olur.

Saflaştırılmamış ekmeklerin glisemik indeksi daha düşük olması ile kan şekeri dengesi kolay sağlanır. Böylelikle insülin direnci ve diyabeti olan bireylerin kan şekeri daha yavaş yükselir.

Ekmek karbonhidrattan zengin olması sebebiyle fazla miktarda tüketimi yağ olarak depolanacağından tüketim miktarına dikkat edilmesi gereken bir besindir. Kişinin yaş, boy, fiziksel aktivite gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterse de kadınlarda ortalama 4-6 dilim erkeklerde ortalama 6-10 dilim tüketimi uygundur.

Ekmekte maya kullanımı demir, çinko, bakır gibi bazı minerallerin emilimini artırdığından sağlık açısından faydalıdır.

Ekmeğin beslenmemizdeki yerinden konuşurken israfı konusuna değinmeden geçemeyeceğim sevgili okurlarım.

Ülkemizde bir yılda 1,5 milyar TL'lik ekmeğimizi çöpe atıyoruz. İsraf etmemek adına ihtiyacımız kadar ekmek almayı fazla olanı dolabımızın soğutucu bölmelerinde saklamayı ihmal etmeyelim.

Bayat ekmeklerle yapılan pek çok tarif mevcut olup mutlaka değerlendirelim.

Unutmayalım azı karar çoğu zarar atasözümüzü.. Her durumda olduğu gibi mutfak ve beslenme konusunda da ölçülü olmak sağlık açısından faydalı olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Suna Koçak Arşivi
SON YAZILAR