Suna Peker

Suna Peker

Anne Sütü Mucizesi

Anne Sütü Mucizesi

Bebeğin ilk aşısı olan anne sütü bebeğin ihtiyaç duyduğu besin öğesi gereksinimlerini karşılayan mucizevi besindir.

Anne sütü bebeği hastalıklara karşı koruyan antioksidan, alfa laktalbumin, laktoferrin, B ve T lenfositleri, kazein, bifidus faktör, lizozim gibi koruyucu bileşenlere sahiptir ve tamamen bebeğe özeldir.

Anne sütü bebeğin yeni doğan ölüm riskini azaltır, zatürre üst solunum yolu enfeksiyonuna karşı korur, bağışıklık sistemini ve beyin gelişimini destekler. Bebekte kanser oluşumunu, obeziteyi önlemeye yardımcı olur. Anne sütü alan bebeklerde alerji, astım, çocukluk çağında görülen diyabet görülme riski daha azdır. Anne ve bebek arasındaki bağın güçlenmesini sağlarken annenin depresyon duygu durumunun azaltılmasına ve salgılanan hormonlarla annenin iyileşmesine yardımcı olur.

Anne sütünün ilk geldiği zaman kolostrum adı verilen süt immunoglobulin A’dan zengindir ve bebeğin gastrointestinal sistemini kaplayarak laksatif etki yapar. Bebeğin henüz gelişmemiş olan sindirim fonksiyonu nedeniyle oluşan bilirubinin vücuttan atımında rol oynayarak yeni doğan sarılığının önlenmesine yardımcı olur.

Kolostrum ilk 5 gün salgılanan süt olup olgun süte göre daha fazla protein A vitamini, Çinko ve antienfektif öğeler içerir. Anne sütü içinde mevcut 200 adet bileşen vardır ve bebeğin hastalıklarla mücadelesinde değişen oranlarda yağ, laktoz, aminoasit, vitamin ve mineral gibi içerikleriyle bebek için her zaman hazır ve ekonomik bir besindir.

Anne sütü proteinin kazein/whey oranı 40/60 olması anne sütü proteinin daha kolay sindirim, emilim ve %100 oranında yararlanım sağlamaktadır.

Anne sütü anne ilk emzirmeye başladığında daha düşük yağ içeriğine sahipken emzirme sonunda yağ oranının artışıyla bebekte doyma hissinin oluşumuna yardımcı olur.

Bebekler İlk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir ve 2 yaşına kadar da ek gıdalarla desteklenerek verilmeye devam edilmelidir.

Ülkemizde ilk 6 ay yalnızca anne sütüyle beslenme oranı düşüktür. Bebeğe anne sütünün yetmediği, bebeğin susadığı ve farklı kültürel düşüncelerle pekmez, hurma, su gibi besinler verilebilmektedir.

Annenin süt hacminin desteklenmesinde yeterli miktarda su tüketimi, sık sık emzirme, yeterli ve dengeli beslenme önemlidir.

Anason, kişniş, rezene, papatya, kimyon gibi bitki çayları anne sütünün artırılmasında faydalı olan galagtagoglardır.

Annelerimize destek olunmalı ve emzirme konusunda pozitif yaklaşımlarla teşvik edilmelidir annenin özgüvenli ve rahat oluşu sut oluşumunu artırmaya yardımcı olmaktadır.

Anne sütü fazla geldiğinde ya da emzirme için uygun ortam bulunmadığında süt sağma işlemi uygulanır. Bu konuda el hijyenine, emzirme kabının temizliğine dikkat edilmelidir. Oda sıcaklığında (19-26 derece) 3 saat, buzdolabı sıcaklığında (0-4 derece) 3 gün derin dondurucuda (-18 derece) maksimum 3 ay duracak şekilde etiketlenerek saklanmalıdır. Çözdürülme biberon ısıtıcılarında ya da benmari usulü olmalıdır. Mikrodalgada ısıtılmamalıdır, doğrudan ateşte ısıtılması besin kaybına neden olacağından önerilmez.

Çözülmüş anne sütü tekrar dondurulmamalıdır ve ısıtılan süt tekrar tekrar ısıtılmamalıdır.

Mucize olan anne sütüne değindik bu hafta çok kıymetli bir besin faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok...

Bir sonraki hafta görüşünceye dek sağlıkla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Suna Peker Arşivi