Öznur İnanç

Öznur İnanç

Sorumluluk bilincini kaybeden zarardadır

Sorumluluk bilincini kaybeden zarardadır

Sorumluluk bilincini kaybeden zarardadır

İnsanı diğer yaratıklardan ayıran özelliği aklıdır. Akıl nimeti insana seçme yetkisi verir. İyi ve kötüyü seçmek, faydalı ile zararlıyı tespit etmek akıl sayesinde mümkündür. Aklı, yerinde ve zamanında kullanmakta önemlidir. Dünya hayatı iyi ile kötünün rekabetidir. Bu rekabet insanları birbirine düşürür. Neticede hak ve batıl ortaya çıkar. İradeli varlık olan insana seçme yetkisi verilmiştir. Bu seçimde insanın yaratılış gayesi ve Allah’a karşı sorumluluk bilinci, kendine, topluma sorumluluğu önemlidir. Kalbi dağınık olanın sorumluluk bilinci gelişmemiştir. Neye? Neden? İnandığının farkında değildir. Farkındalık Allah’a kulluk bilinciyle alakalıdır. Allah’ın mesajı kurandan uzak olan, kulluk bilincin den uzaktır. Sorumluluktan da yoksundur. İnsanın iki seçeneği vardır. Ya Allah’a kul olacak, ya da şeytana. Burada insanın sorumluluğu devreye girer. Allah’a iman eden, aklını Allah’ın emir ve yasaklarına göre kullanarak hayatını tanzim eden insan; kendine, Allah’a ve çevresine karşı sorumluluk bilincinde olandır.

Yüce Rabbimiz Kur’an-ı keriminde bunu şöyle bildiriyor;

“Siz ey iman edenler; Allah’a karşı sorumlu olduğunuzu bilin! Şimdi her kes(kendisine) malum olmayan bir yarın için ne hazırladığına baksın ve (bir kez daha) Allah’a karşı sorumlu olduğunuzu bilin! (Haşr Suresi 18.ayet).Sorumluluk bilincinde olmayanları Rabbimiz şöyle belirtiyor. ‘’Aman ha, şu kimseler gibi olmayın ki; Onlar Allah’ı unuttular. Allah da onlara kendisini unutturdu. İşte onlar, evet onlardır fasık olanlar” (Haşr Sresi 19 ayet)

Bu ayetler ışığında kendi durumumuzu düşünelim. Hayatımızı gözden geçirelim. Biz akıl nimetinin hakkını vererek sorumluluk bilinciyle, Allah’a kul olma endişesi ile mi yaşıyoruz? Yoksa şeytan ve nefsimize tabi olarak, gelecek endişesi taşımadan hayatımıza devam ediyoruz. Sorumluluk bilinci taşımayan insan, kendisine yabancılaşır. Giderek kendisiyle kavgalı hale gelir. Psikolojik rahatsızlığa yakalanır. Kendini unutandan, kendisine şah damarından daha yakın olan Allah’ı hatırlaması mümkün değildir. İnsanın kendinden uzaklaşması aynı zamanda Allah’tan ve toplumdan uzaklaşmasıdır. İnsanın Allah’ı unutmasından Allah zarar görmez. Sorumluluk bilincini kaybeden insan zarar görür. Hep kayıptadır. Bu insanın münafık olmasıdır. Münafığın sonu ateştir. Allah, iki yüzlü erkeklerle, iki yüzlü kadınlara ve inkarı açıkça ortaya koyanlara, içinde daimi kalmak üzere cehennem ateşini vaat etmiştir. Odur onların payına düşen. Zira Allah onları rahmetinden dışlamıştır. Dolayısıyla onların hakkı kalıcı bir azaba mahkûm olmaktır” (Tevbe Suresi; 68.ayet).

Ahiretimizin cennet olmasına gayret edelim inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öznur İnanç Arşivi
SON YAZILAR