Öznur İnanç

Öznur İnanç

Piyango Tüyosu

Piyango Tüyosu

Yılbaşının yaklaşması ile birlikte vatandaşlar yılbaşı biletlerini almaya başladı. Şans oyunları ve kumarın haram olduğuna dair uzun uzun yazı yazmayacağım. Alan alır, almayan almaz herkes kendi bilir. Bu yılbaşı bileti bir ritüel haline gelmiştir, her yılbaşında bilet alınır, açıklanacak olan rakamlar heyecanla beklenir. Ancak son dönemlerde işler biraz değişti, ona biraz değinmek istiyorum.

Geçenlerde bir yerde bir haber görmüştüm; ABD’de bir kadına üç yılda üç kez piyango çıkmış, büyük ödül almış. Spiritüel işlerle uğraşan bazı şahsiyetlerin dedikleri aklıma geldi bu hadiseyi okuduktan sonra. Şansın her zaman aynı kişilere geldiğine dair şeyler söylerler. Biz de de denir ya hani, “Piyango bir kere çıkarsa bir kere daha çıkar” diye o hesap yani. Gerçi yurtdışında bu piyango işleri bizdeki gibi değil.

Şimdi gelelim bize. Son dönemlerde bu bilet işinin bir heyecanı kalmadı. “Ya çıkarsa?” düşüncesinin yerini “Çıkmaz ama işte adettendir, bir bilet alayım” düşüncesi aldı gibi sanki. Bizim piyango son derece güvenilmez bir hale geldi. Güvenilmez diyorum niye; çünkü bizde her zaman kasa kazanıyor. Böyle bir şey olur mu? Büyük ikramiye hangi şehre çıkmış diye bakmıyoruz bile. Standart. Ankara/Çankaya. Peki niye böyle? Niye kasa kazanıyor? Milli Piyango kimin diye bir aratın bakalım internetten ne çıkacak. Bu soruların cevabını anlayacaksınız zaten görür görmez. Hem kurda vaziyet ortadayken ‘büyük ikramiye’ böyle haşırt diye dağıtılır mı? Bakın işte kazanacak talihliyi şimdiden söyledim, ona göre davranın. Öyle rüyanızda aksakallı dede görmenize falan gerek yok, Anadolu’da Bugün’de bu satırları okuduysanız tüyoyu almışsınız demektir. Daha da anlamadıysanız napayım yani…

Yıllardır anlata anlata dilinde tüy bitiren büyüklerimize, hocalarımıza buradan sesleniyorum; artık bu işin haramlığını anlatıp, kendinizi yormayın. Aileyi olumsuz yönde etkilediğinden bahsetmeyin. Bu piyango işinin örfümüze, adetimize ve dinimize aykırı olduğuna ilişkin bilgiler paylaşmanıza, Kur’an-ı Kerim ayetlerini delil olarak göstermenize artık gerek kalmadı. Büyük ikramiye zaten vatandaşa çıkmıyor. Sözünüz varsa kasanın başındakilere söyleyin. Ama onlara söylemezsiniz, söyleyemezsiniz, söylemek de istemezsiniz.

Son olarak; Milli Piyango bileti alıp da talih kuşu beklemek artık pek de mantıklı bir hareket değil. Ortada “Ya çıkarsa?” denilecek bir para yok, bilet alanlar da bunun bilincinde. Ancak buna rağmen, yılbaşı biletleri tükeniyor. Bu tür durumlarda Aziz Nesin’in o meşhur sözünü hatırlamamak mümkün değil. O sözün ne olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Anladınız siz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öznur İnanç Arşivi
SON YAZILAR