Öznur İnanç

Öznur İnanç

Özgürlük sınırlarını zorlayan mecra

Özgürlük sınırlarını zorlayan mecra

Yıllardır konuşulur; özgürlüğün sınırı var mı, yok mu diye. İnsanoğlu fıtrattan dolayı yalnız yaşayamayan bir varlık. Toplum içerisinde bulunan insan belirli kurallara tabiidir. Böyle olması gerekir mi, gerekmez mi bunun irdelenmesi lazım. İrdeleyelim…

Toplumda düzenin sağlanması için belli kurallar ve kanunlar vardır. Niye var? Özgürlüklerimiz çatışmasın diye. Bu kaideler, ‘her istediğimi yaparım, dünyaya bir kere geldim dilediğimi yapabilirim’ düşüncesini, algısını sınırlar. İlkokuldan beri duyduğumuz gibi; başkasının özgürlük alanına müdahalesini engeller. Aklınıza gelebilecek her alanda bu kurallar var ve bence bu tür kuralların olması da gerekir. Herkes sorumluluğunun bilincinde hareket etmeli.

Teknolojinin ilerlemesinin sonucunda sosyal medya diye bir şey girdi hayatımıza. Bunu öyle önemsedik ve öyle sevdik ki, dünyada bunu en çok kullanan, en çok zaman geçiren millet olduk. Ülkemizin sosyal medya ‘çöplüğüne’ döndüğünü söylemek maalesef mümkün. Sosyal medyanın özgürlük sınırlarını zorladığını görüyoruz. Bundan dolayı tüm dünyada sorgulanan bir alandır sosyal medya. Nefret, hakaret söylemleri başta olmak üzere birçok olumsuz fikir ve düşüncenin paylaşıldığı bir ortam. ‘Trol’ ve ‘fake’ hesapların türlü çirkinliklerine şahit oluyoruz bu ortamda maalesef.

Bu sosyal medyanın kullanım kılavuzu da yok. Olsa da pek bir şeye yaramaz sanki ama. Bu sosyal medya hesabının kullanımı ile ilgili de bir ‘raconun’ olması lazım. Küfürler, hakaretler, taşkınlıkla havada uçuşuyor ve kullanılan cümleler de ‘özgürlük’ adı altında kullanılıyor. Sosyal medyanın ‘doğru’ ya da amacına uygun kullanımı ile ilgili olarak bir sıralama yapılsa Afrika ülkeleri ile yarışabiliriz en iyi ihtimalde. Hakaret etmenin özgürlük olmadığını iyi anlamamız ve anlatmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Bir insanın kendisi gibi düşünmeyeni çirkince bastırmaya, hakaret etmeye hakkı yok bunun demokratik duruş ile de uzaktan yakından ilgisi yok.

Bu sosyal medya ile ilgili söylenecek çok şey var ancak şimdilik bu kadarla sınırlı kalalım. Pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da hemen herkesin şikayetleri var. Ancak insan evvela kendinden başlamalı diyorum.

Saygılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öznur İnanç Arşivi
SON YAZILAR