Öznur İnanç

Öznur İnanç

Ne yaparsan yap, yetmiyor

Ne yaparsan yap, yetmiyor

Son günlerde en çok gördüğüm kelimelerden biri ‘mülakat’ oldu. Bir mülakat mevzusudur gidiyor. Sonda söyleyeceğimi baştan söyleyeyim; Üniversiteli olmak yetmiyor, mülakatlı olmak şart.

Ebeveynler, doğanın kanunu gereği evlatlarının daha iyi şartlarda eğitim almasını ve iyi bir üniversitede okumalarını isterler. Herkes üniversite okuyor iyi, kötü. Kime sorsan üniversite mezunu. Peki, tamam. Bu kadar fazla üniversite varken de okumamak olmaz yani. Bugün sürüsüne bereket bölüm ve bu bölümlerin binlerce öğrencisi mevcut. Hep söylerim; evinin yolunu bilen kişi üniversiteli oluyor. 

Eskiden imkanlar bu kadar fazla değildi, böyle her yerde üniversite yoktu. Bölümler pek azdı. Öğretmenlik, mimarlık, doktorluk, mühendislik okurdunuz ve evladınız bu bölümlerden birine yerleştiği zaman sevinçten havalara uçardınız. Üniversitede çocuk okutmak ne büyük gururdu. Hele bir de yabancı dil de öğrendi mi tamam. Sizden iyisi yoktu. Ama baktınız çocukta üniversite kazanacak potansiyel yok, “Esnaf olsun, zanaat öğrensin” düşüncesinden hareketle esnafların yanına çırak olarak verirdiniz, iş öğrenirdi, ekmeğini kazanırdı.

Şimdi bunlar mazide kaldı. Herkes üniversiteden mezun. Falan filan üniversitesi, falanca fakültesi, filanca bölümünü bitirmiş. Hiçbir ayrıcalığı yok üniversite okumanın. Dedim ya eskiden üniversite okumak büyük gururdu diye, şimdi mezun olup, iyi ya da kötü işe girebilmek bu gururun yerini aldı. Pazara gidip pazarcıya soruyorsun, kamu yönetimi mezunu çıkıyor, kafeye gidiyorsun çalışana soruyorsun, mühendislik mezunu çıkıyor. İşportacı bile üniversite mezunu. Nereye giderseniz gidin böyle örneklerle karşılaşıyorsunuz.

4 yıllık üniversiteye gidiyorsunuz, vizelere, finallere giriyorsunuz, uğraşıp didiniyorsunuz geçmek için. Geçiyorsunuz diploma alıyorsunuz yetmiyor. Yetmeyince KPSS’ye giriyorsunuz, “Bir umut” deyip. Sınavdan yüksek puan alıyorsunuz o da yetmiyor. Okulu birincilikle de bitirsen, KPSS’de derece de yapsan yetmiyor. Mülakata giriyorsun “hadi bir umut” diye, çıkınca umutların yine hayal oluyor. Ne yaparsan yap yetmiyor…

İyi üniversiteli olmak, başarılı olmak maalesef yeterli değil. Netice itibarıyla, günün sonunda mühendisin tezgahtar olduğu ortamları görmeye devam edeceğiz gibi görünüyor.

Esenlikler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öznur İnanç Arşivi
SON YAZILAR