SOS ister misiniz?
Dev bir Airbus A380 tipi iki katlı uçak okyanus üzerinde sakince uçmaktadır. Derken, süpersonik hızla bir F-16 uçağı ufukta görünür. F16 uçağının pilotu yavaşlar, Airbus’un yanına yaklaşır ve yolcu uçağı pilotunu telsizden selamlar "Sıkıcı bir uçuş değil mi meslektaşım, bak şimdi beni izle!” der. Jeti aniden hızlandırır, ses duvarını aşar, baş döndürücü bir hızla yükseklere çıkar, neredeyse nefes kesen bir dalışla deniz seviyesine alçalır. Daha sonra hızla A380'in yanına geri döner ve yavaşlar “Ne dersin, nasıldı?” diye sorar. A380’in pilotu cevap verir “Çok etkileyici, şimdide sen beni izle!" der. Jet pilotu A380'i izler, ancak hiçbir şey olmaz. Airbus aynı hızla dümdüz uçmaya devam etmektedir. Beş dakika sonra, Airbus pilotu telsizden “Nasıldı arkadaşım, sen buna ne dersin?” der. Jet pilotunun kafası karışmıştır “Ne yaptın ki?” diye söylenir. Airbus kaptanı güler" Ayağa kalktım, bacaklarımı gerdim, tuvalete gittim, kendime bir bardak tarçın çayı, bir dilim havuçlu kek aldım ve gelecek akşam için ücreti işveren tarafından ödenecek 5 yıldızlı bir otelde yer ayarladım" der. Bu durumda alınması gereken birçok ders vardır. Gençken, hız ve adrenalin harikadır ancak yaşlandıkça ve olgunlaştıkça, rahatlık ve huzur aranmaktadır. Bu bakımdan Slovver, Older, Smarter (daha sakin, daha olgun, daha akıllı) kelimelerinin baş
harflerine istinaden buna SOS denir. İnsan bir defa hayata gelmekte, belki uzunca sayılabilen bir süreç içinde 80-100 yıl yaşam sürmektedir. Bunun 20 yılı heyecanla, genelde hiçbirşey anlamadan bundan sonraki hayata hazırlanma ile geçmektedir. Sonraki 20 yılda da görülen fiziksel rahatsızlıklar nedeniyle rahat edememektedir.
Kalan 40 yılın nerede, nasıl, hangi faaliyetlerle geçeceğine karar vermek yaptığı hazırlıkların, doğru ve etkin olması ile kolay ya da zor olmaktadır. Elbette zaman hızla akıp geçmektedir. Ne bu akan zamanı durdurmakne de yeniden kullanmak mümkün değildir. Bu bakımdan Neyzen Tevfik’e atfedilen bir sözde “Hayat, çatlak bardaktaki suya benzer. İçsende tükenir içmesende. Bu yüzden hayattan tat almaya bak. Çünkü yaşasanda bitecek yaşamasanda" denir. Bu bakımdan huzurlu insanlar yaşamın anını yaşayan, yaşamı sorgulayarak kendisini bulan kişilerden oluşur. Dünyada yapılan “mutlu insan indeksi" sıralamasına göre ilk sırada zengin olanların değil, kendisini bulan ülke insanların olduğunu görmek ilginçtir. Hesaplanan bu indekse göre ilk sırada Kosta Rika, Vanuatu adası halkı, Kolombiya, İsviçre ve Ekvator’u görmek ilginç olsa da Türkiye, 152 ülkenin sıralandığı listede 102. sıradadır. Liste sonunda yer alan ülkelerden birisi ise Katar olarak dikkat çekmektedir. Ne oluyor da o kadar çok parası olan zengin ülkeler dururken, daha az parası olanlar mutlu olabiliyor. Elbette bunu ünlü filozof Diyojen’in Büyük İskender’e söylediği o meşhur sözü açıklıyor. Güneşlenirken “dile benden ne dilersen istediklerini ayağına sereyim” diyen İskender’e “gölge etme, başka ihsan istemem” diyerek esas zenginliğin kendine yeterlilik olduğunu öğretmişti Diyojen.