Raymonde’nin Yüzüncü Yaş Günü
Uzun yaşamanın sırları nedir diye araştırma yapıldığı zaman genelde sağlıklı beslenme, genetik, hareketli yaşam, stressiz yaşam, düzenli uyku gibi uzayan cümleler kurulur. Birde sosyalliğin öneminden bahsedilir.
Geçtiğimiz günlerde, Fransız bir müzik öğretmenin 100.yaş günü kutlandı. Her yaştan öğrencileri, evinin önüne gelerek karışık bir grup olarak, koro halinde 100. yaşınız doğum gününüz kutlu olsun Raymonde dediler. Otuza yakın öğrencisinin bu sürprizini pencereden duyduğu sesle öğrenen bu sanatçı kadın 70 yıldır bir çok sanatçının vokal koçluğunu yapmış ve yıllardır da hiç aksatmadan müzik dersi vermiştir. Bu haber benim çok ilgimi çekmişti. Üstelik kendisi sevdiğim ses sanatçısı İndilla'nın da hocasıydı. Biraz üzerine eğilmek istedim.
Bu yaşam hikayesinde Raymonde' Viret' i bu yaşa taşıyan sosyal bağları olduğunu düşünüyorum. Çünkü kendisi hâlâ haftanın altı günü, günde altı saat özel ders veriyor. Ders verdikleri içinde, şarkıcılar, aktörler, avukatlar, müzisyenler var. İçlerinden bir öğrencisinin şu sözleri de benim bu düşüncemi destekler mahiyette.
"Öğrencilerinden hiçbiri onun sırrını bilmiyor ama o bizim sırrımızı biliyor"
Bu da demektir ki hayatta aktif, insanlara dokunan yaşamın içinde bir kişilik.
Kendi toplumumuzdaki veya başka toplumlardaki uzun yaşayan insanların sırrı, beslenme tarzı olduğu kadar hayata tutunma çabaları olduğunu görebiliriz. Sosyal çevre, olumlu yaşama insanın ömrünü uzattığı bilinen gerçekler. Fakat bunu belli yaşlardan sonra sürdürmek oldukça zordur. Ayrıca toplumun bakış açısı da bu konuda etkilidir. Yaşından dolayı işi bitmiş muamelesi gören bir çok kişi kendini dünyaya kapatma eğilimi göstererek yaşamdan kendini soyutlamıştır. Tüm bu tür davranışlara göğüs geren, hayata bağlı, gündemin içinde yaşam amacı olan ve her şeyden önemlisi sosyal bağı kuvvetli olan kişiler ise uzun bir ömür yaşayarak hem topluma hem kendisine katkı sağlamıştır.
Raymonde'nin hayatı da kendine özel belki ama müzik ve sosyal bir çevre onun ömrüne katkı sağladığı açık. Üstelik 100 yaşında hala aktif hayatın içinde. Tutunduğu bir dal var. Bu güzel örneği paylaşma nedenim birazda bizim toplumuzda yaş almış insanlara olan bakış açımızı değiştirme zamanımız geldiği içindi.
Yaş almış ve bir şeyler üreten kişilere saygı duymak önünü açmak dileği ile...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.