Halime Bilgin

Halime Bilgin

Bağırsak kararları

Bağırsak kararları

"İnsan bağı dokusu ile yaşıttır. Bağ dokunuz beden yükünüz ne kadar kirliyse regülasyonu o kadar düzensizdir kimliğinizde genç olsanız da aslında yaşlanmışsınızdır" Bunu söyleyen Dr .Horst Ferdinand Herget duyguların karında oluştuğunu ve karını da etkilediğini bu sözüne eklemiştir.

Son yıllarda bu konu üzerine yapılan araştırmalarda, psikolojik sıkıntılar ve duygular, özellikle içe dönük insanlarda vücudu daha çabuk etkilediği ve bu kişilerde uyku bozuklukları, yorgunluk, saç dökülmesi, karın ağrısı, egzama ve saç beyazlaması gibi birçok belirtileri ortaya çıkardığı görülmüştür.

Bilim insanlarının bilinen bir gerçek üzerinden giderek, karar verirken iki türlü karar verildiği bunlardan bir tanesi iç güdüsel olarak hızlı ve duyguları ile bir diğeri ise yavaş ve analitik olduğu ve bu hızlı tepkisel kararların "bağırsak kararları" olduğunu söylemişlerdir. Hatta Nörobilimcilere göre, karın bölgesi kafatasında bulunan merkezin devamıdır. İkizidir.

Beyin ve bağırsak arasındaki bu anlaşılmayan ilişki bağı o kadar çok çetrefillidir ki, bağırsaktan beyne giden komutların beyinden bağırsağa gidenlerden daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.

Bağırsaklar vücudun en büyük organıdır ve savunma hücrelerinin yüzde sekseni burada bulunur. Bağırsaklarda bulunan savunma hücrelerinin büyük bir bölümünün beyinle doğrudan bağlantısı olduğu için bilgileri iyi ve kötü olarak ayırt etmeyi öğrenir ve öğrenilen bu bilgiyi hafızasına kaydeder gerektiği anda da kullanır. Bu nedenle bağışıklık sistemimizdeki değişiklikler bizi hem hasta edebilir hem de depresyona sokabilir. Bağırsaktaki flora kişideki psikolojik olarak hissedilen endişeyi, acıyı ve ruh halini etkiler ve bu flora bağışıklık sistemini düzenler ve sinir sistemini uyarır.

Bu nedenle günlük yaşanan stres anını yönetebilmeyi ve sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak için onu korumak gerektiğini iyi anlamalı ve bu konuda yapılması gerekenler yapmalıdır.

Günlük olarak en az 30 gram lifli yiyecekler tüketilmelidir. Çünkü lif açısından zengin bir beslenme programı bağırsak duvarımızı zararlı maddelere karşı korur. Yoğurt, kefir gibi probiyotikler alınmalıdır. Probiyotikler içerdikleri laktik asit bakterileri sayesinde bağırsak florasını ve bağırsak sistemini güçlendirir. Hareketli bir yaşamla bağırsaklarımızın üzerindeki yük alınmalı ve sindirime yardımcı olunmalıdır.

Ayrıca zerdeçal ve zencefil gibi sağlıklı bağırsak florasını destekleyen ve kolonda rahatsızlık veren bakterilerin çoğalmasını önleyen bitkiler tercih edilerek günlük yemeklere dahil edilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halime Bilgin Arşivi