Avrupa Miras Günleri Ve Fransa
Avrupa Miras Günleri, Avrupa Konseyi tarafından 3 Ekim 1985'te İspanya Granada'da düzenlenen İkinci Avrupa Kültür Bakanları Konferansında ortaya çıkmıştır.
Nasıl mı ?
“Tarihi Anıtlarda Açık Gün” adı altında 23 Eylül 1984'te Fransa'da Kültür Bakanlığı'nın girişimiyle düzenlenen ve ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken bir etkinlik ile başlamış, sonrasında ise bu tasarı, Fransa Kültür Bakanı tarafından Avrupa Konseyi'ne sunulmuş. Böylece tüm Avrupa’yı kapsayan bir etkinlik olarak genişlemiştir.
Resmi olarak ise, Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu'nun da desteğini alarak 1991 yılında Avrupa Miras Günleri kutlanmaya başlanmıştır. Önce Avrupa düzeyinde kutlanmaya başlanan Avrupa Miras Günleri her yıl yeni ülkelerin katılımı ile şu an Avrupa Kültür Sözleşmesi’ne üye 50’den fazla ülkede düzenlenmektedir.
Türkiye'nin de içinde bulunduğu bu ülkeler kendi miras listelerinin kapılarını açarak her yıl Eylül ayının bir hafta sonunda bir tema belirlenerek, bu tema çerçevesinde etkinlikler düzenlenmektedirler.
Uluslararası alanda en büyük kültürel etkinliklerden biri olan bu günler, ortak bir kültürel miras hakkında bilgi edinme ve bu mirasın şimdiki ve gelecek nesiller için korunması ve geliştirilmesi için harekete geçme fırsatı olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca mirası korumanın en iyi yolu onu duyurmak ve ona erişebilmeyi kolaylaştırmaktır.
Fransa'da bu yıl Avrupa Miras Günleri sırasında halka kapalı yerleri, dini yapılar, idari, askeri veya adli yapılar, anma yerleri, sanayi siteleri veya zanaatkar atölyeleri gibi bir çok yer, 20 Eylül cuma başlayarak 21 Eylül Pazar günü akşamına kadar, rehberli turlardan temalı turlara, teknik bilgi gösterileri, tiyatro gösterileri, konserler veya müzikal yürüyüşler gibi bir çok etkinlik ile birlikte kapılarını açmaya hazırlandılar.11 Eylül'de ücretsiz online rezervasyonlar ile duyurulur yapıldı.
Bu kapsamda, İstanbul'da Avrupa Miras gününe bu yıl üçüncü kez düzenliyor. Bu vesileyle, 21-22 Eylül tarihlerinde, Fransa İstanbul Başkonsolosluğu kapılarını ziyarete açıyor. Ziyaretçiler Fransız Sarayını Fransızca ve Türkçe rehber eşliğinde gezebilecek.
Ankara'da üçüncüsü düzenlenen etkinliklerde ise sekiz Avrupa büyükelçiliğinin kapılarını rehberli turlar ile Ankaralılara açması ile başlayarak, başkentin zengin tarihini, mimarisini ve sanatsal mirasını, iki gün boyunca müze, üniversite, vakıf ve dernekler dahil yirmiden fazla kurum rehberli turlar, sergiler, konserler ve şehir turları düzenleyerek, sıra dışı ve özgün bir şekilde kapılarını Ankara’nın (yeniden) keşfedilmesi için açıyor.
Dileğimiz bu kervana, tarihin izlerini, taşıyan tüm şehirlerimiz katılır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.