Halime Bilgin

Halime Bilgin

Arzu Nedir ve Nasıl Olmalıdır?

Arzu Nedir ve Nasıl Olmalıdır?

İnsanın içinde bulunan ve hayal kurmayı sağlayan, bir duygu var ki aynı zamanda yaşama umudu da veriyor. Bu duygunun ismi arzu.

Bazen hayattan hiç zevk almayan insanlar vardır. Onlara şöyle söylenir. Yaşam enerjisi nereye gitmiş. İşte insana yaşam enerjisi veren şeylerden biri arzu duygusudur. İstemek, heves etmek, dilemek arzunun kelime anlamıdır. Bir şeyi arzulamak, o şeye ulaşmak insanda bir motive, çaba oluşturur. Bu durumda insan daha mutlu ve huzurlu olur.

Her insanın farklı arzuları vardır. Bazı insanlar maddi bir hedefe ulaşmak için çaba harcarken, bazıları manevi bir amaç uğruna çaba harcarlar. Sonuçta bu çaba kişilerin değerlerine ve hedeflerine göre değişse de insanın refahını ve mutluluğunu etkileyen önemli faktörlerden biridir. Çünkü arzu edilen şey, bireyi huzurlu ve tatmin olmuş bir yaşam sürmesine katkı sağlar. Bunun için insanın arzularını doğru şekilde tanımlayıp yönlendirmesi, sağlıklı bir gelişim için önemlidir.

Yalnız bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, arzunun ulaşılabilir olması, gerçekçi, sağlıklı ve dengeli olması gereklidir. Yoksa aşırıya kaçılması ve gerçeklikten uzak olunması durumunda hayal kırıklığı ve mutsuzluk gibi başka duygular ortaya çıkabilir. Bu yeni ve olumsuz duyguların çıkmaması, insanın duygusal ve zihinsel dengeyi koruması için arzu kavramını doğru anlamak ve yönlendirmek gereklidir.

Yani her şeyde olduğu gibi bu konuda da yine insana düşen görev, bireysel olarak sınırlarını bilerek hayal kurmak, hedef koymak, isteklerini ve arzularını bu doğrultuda gerçekleştirmektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halime Bilgin Arşivi