Anlatım Dili Değişirse Ne Olur
Nörobilimci Manfred Spitzer demiş ki ;
"Bir güzel söz, bir tebessüm, takdir edilen bir bakış, beyindeki dopomin ( Mutluluk Hormonunu) sistemini harekete geçiriyor"
Aslında bu bilgi çoğu kişi için yeni değil, önceden zihnimizde var olanın, bilimsel olarak yeni keşfedilmiş halidir.
Çünkü bu bilgiyi peygamberimiz yıllar öncesinden vermiş ve bize kadar ulaşmıştır.
"Müminin mümine tebessüm etmesi sadakadır"
Bu hadisin açılımı, aslında Spitzerin yukarıda ki tesbitidir.
Hz Ali'nin bir sözü var.
"Çocuklarınızı çağınıza göre yetiştirin"
Şimdi düşününce bir gence hadisi olduğu gibi aktarmak başka, Profesör'ün söylediği gibi çağın bilgisine uyarlayarak açılımını yaparak peygamberimizin bu sözünün insana ne kattığını aktarmak başka.
Güler yüzlü olmanın, bir selam vermenin etkisi ile beynin faaliyet değişimini bu günün verileri ile sunmak çağın çocuklarının hakkı.
Mesela ibadetlerden bir örnek verelim.
Peygamber efendimiz buyurmuştur ki "insanlar eğer namaza erken gelmenin sevabını bilselerdi bunun için yarışırlardı"
Şimdi bu hadisin günümüz bilgisi ile açılımını yapacak olursak, 24 saat içinde beş tane büyük elli tane küçük aktif bioritm periyodu var ve bu periyodun beş büyük zamanı, beş vakit ezan ile aynı aktif zamana denk geliyor. Yani ezanın okunduğu ilk 15 dakika içinde bioritm zamanının en aktif olduğu saatler dolayısı ile ban noktaları tamamen açık. Bu noktalar bir sonraki vakte iki saat kala yavaş yavaş kapanıyor. Yani ilk vakitte yapılan ibadet ve dua ile son vakitlerde yapılan ibadet ve duanın etkisi aynı ölçüde değildir. Bu nedenden, vaktinde kılınması gereken namazı sebeb -sonuç ilişkisi üzerinden anlatılınca gençlerin anlaması daha kolay ve anlaşılır olacaktır.
Dini anlatım dilini çağın gerektirdiği gibi gerekçelendirince, dinin hükümleri değişmiyor. İman elden gitmiyor. Çağımız teknoloji ve bilgi çağı, çocuklar çoğu konuda ebeveynlerinden bilgili. Ve bir çok dini konuda yeterli ve doyumlu şekilde bilmek istiyorlar. Bence bunu onlardan esirgememek gerekir. En azından birazcık araştırarak anlatmalı. Emin olun bu şekilde anlattığınızı anlamaları daha kolay ve zihinlerinde bilinçlenmeleri daha sağlam ve kalıcı olur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.