Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

İslami Dayanışma Oyunları kim ne derse desin Konya’ya yakıştı

İslami Dayanışma Oyunları kim ne derse desin Konya’ya yakıştı

2021 yılında yapılması gereken ancak pandemi nedeniyle bu yıla ertelenen 5.İslami Dayanışma Oyunları Konya’da başladı. Yarın resmi açılışı yapılacak oyunlara kaç ülke katılıyor, hangi branşlar var gibi soruların cevabını gazetemizin spor sayfalarında bulabilirsiniz. O nedenle ben burada bu konulara girmeyeceğim.

Burada yine bilgisizce, ahkâm kesen anlayışa değinmek istiyorum. Oyunlar 5 Ağustos Cuma günü Konya’mıza yeni kazandırılan ve de Türkiye’de tek olan Konya Olimpik Veledromu’nda bisiklet yarışlarıyla başladı. Tabii ki oyunlar başladı, dedikodular zaten oyunlardan önce başlamıştı. “Dinci” kesim (Dinci kelimesini “din tüccarı” anlamında kullanıyorum) hemen yaftayı yapıştırdı. Adı İslami imiş ama İslam’la alakaları yokmuş. Tabii bu kesim her konuda böyle “fitne” olduğu için, her işin altında da bir fitnelik aramaktadır. Bu kesim kendi kendine, neyin günah olduğuna, neyin sevap olduğuna; kimin cennete gideceğine, kimin cehenneme gideceğine (haşa) karar verme mercii görür kendini. Şimdi bu dinci kesim bu oyunlardaki kılık kıyafete takmışlar. Oyunların ne kadar İslami olup olmadığını ölçmeye başlamışlar.

Bir taraf olaylara böyle bakarken diğer bir taraf da, başında “İslam” kelimesini görünce bir de Konya’da düzenlenince, baştan “tu kaka” ilan etmişler bile.

Gelişmekte olan ülkelerde, gelişmemiş bir kesim her zaman bulunur. Bu kesim, kendi adına ne derse desin gelişime karşıdır. Bu kesim sağcı da olabilir, solcu da olabilir. Aslında özünde aynıdır ve “ilkel” bir kesimdir.

Tabii bir de Konya’da yaşayıp da bu ilkel kesimden olanlar vardır ki; onlar bir de farkında olmadan Konya düşmanlığı yapmaktadırlar. Onlar, günler, haftalar hatta aylar önce organizasyonun eksikliklerini konuşmaya başlamışlardı bile.

Peki, aslında bu durum nedir diye bir değerlendirelim isterseniz. Öncelikle bu organizasyon, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerden oluşmuştur. İslami Dayanışma Oyunları Federasyonu da bu oyunlardan sorumlu federasyondur. Federasyon “İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerde Müslüman olmayan vatandaşlar da oyunlara katılabilir” kararı almıştır.

Yani “bilgisiz fikirler” duysun diye yazıyorum; bu oyunlar İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri arasında dayanışma için yapılan oyunlardır. Bu oyunlarda kuralları olimpiyatlarda veya diğer şampiyonalarda olduğu şekilde Uluslararası Federasyon Birlikleri belirler. Yani FIFA, FIVB, FIBA gibi kuruluşlar… Yani kılık kıyafeti de, kuralları da, şekilleri de bu uluslararası kuruluşlar belirler.

Gelelim işin Konya tarafına…

Daha önce Mekke’de, Endonezya’da ve Bakü’de gerçekleştirilen oyunlar şimdi de Konya’da yapılıyor. Bu oyunlar için Konya’ya yeni tesisler kazandırıldı. Olimpik Veledrom, Türkiye’de tek örnek olmasıyla Konya’ya da yakışan bir tesis oldu. Bunun dışında sayılarca tesis de hizmete sokuldu. Yarın muhteşem ve herkesin görmesi gereken bir açılışla resmi olarak başlayacak olan oyunlar 9 gün sürdükten sonra bitecek ve ardından bu tesislerin hepsi Konya sporuna hizmet için yaşamaya devam edecek.

Yaklaşık 6 bin sporcunun katılacağı oyunlarda Konya’nın otelleri yüzde 100 dolulukla hizmet vermekte. Konya’ya gelen bu sporcuların ve izleyicilerin Konya’daki esnafa sağlayacağı faydayı sanırım düşünebiliyorsunuzdur. Ve bu organizasyonun arkasında TÜRKİYE’NİN EN İYİ BELEDİYECİLİK ÖRNEĞİ Konya Büyükşehir Belediyesi var.

Kısacası bu organizasyon Türkiye için ve Konya için çok değerli, güzel ve yararlı bir organizasyon olacaktır. Çamur atmaya çalışıp, açık aramak yerine; destek olup, açık kapatmak hem ülkesini sevenler adına, hem de Konya’yı sevenler adına çok daha yararlı olacaktır. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan “bilgisiz fikirlere” de demagoji imkanı vermemek gerekmektedir.

Yarın resmi açılışı yapılacak olan 5. İslam Ülkeleri Dayanışma Oyunları ülkemize ve şehrimize hayırlı olsun.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR