Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Tereyağının rengi

Tereyağının rengi

Tereyağın rengine bakarak kalitesi hakkında yorum yapabilir miyiz?

Süt beyaz tereyağı beyaz olmalı başka renkte ise hileli üründür diyenler olduğu gibi, tereyağı sarı olur beyaz ise hilelidir diyenler de mevcut. Bu söylemleri birçok kişi duymuştur.

Tereyağının ham maddesi süttür ve süt mevsimsel olarak değişim gösterir. Yılın her mevsimimde süt aynı yapıda değildir. Mevsimsel olarak yağ oranı, kuru maddesi ve rengi değişir. Genelde ilkbahar sütünden üretilen kremalar daha sarı renkte olur.  Bu kremalardan üretilen tereyağı da daha sarı renkte olur.

Tereyağında mevsimsel olarak renk değişimi gerçekleşir. Renk değişimini istemeyen sabit bir renkte ürün üretmek isteyen üreticiler renklendirici kullanabilir. Süt ürünlerinde renklendirici kullanılmış ise mutlaka etikete yazılmalıdır. Tereyağının rengi; kalitesi ve yapılan bir hata ya da hile hakkında bilgi vermez. İstenilen renkte gıda boyaları mevcut olduğu için istenilen renkte (mavi, yeşil bile) tereyağı ve diğer süt ürünleri üretilebilir.  

Tereyağının rengine bakılarak; muhafaza süresi, yoğurma işleminin yeterli olup olmadığı, muhafaza edilirken uygun sıcaklıkta muhafaza edilip edilmediği hakkında bilgi sahibi olabiliriz.

Tereyağının üstünde bulunan ışık kaynağı şeffaf ambalajdaki tereyağının yüzeyinin beyazlamasına sebep olur. Uzun süre ışık altında duran tereyağı kesilecek olur ise yüzeyi beyazlaşmış bir tabaka olarak görülür. Bu hile değil fakat yanlış muhafazadır.

Tuzlu tereyağı uzun süre beklemesi ile bileşimindeki tuz iz yaparak “tuz yolu” dediğimiz damarlı bir hal alır. Buda hata veya hile değildir tuzlu tereyağının uzun süre beklemesi ile oluşur.

Krema yoğurulurken iyi karıştırılmaz ise karışık renkli bir tereyağ elde edilir. Bu işlem hatasıdır yoğurmanın yetersiz olduğunu gösterir. Yeterli yoğurulsa homojen bir yapı sağlanmış olur.

Tereyağı depolanması sırasında ısıya maruz kalır erir ve tekrar donar ise; eriyip donmadan dolayı yapısı değişir. Ambalajın tamamı erimez belirli bir kısmı erir ise ambalaj açılınca tereyağının eriyip donan kısmı daha sarımsı ve değişik yapıda görülür. Tüketici bunu tereyağının yarısı farklı diğer yarısı farklı diye yorumlayabilir. Bu depolama sırasında yapılan bir hatadan kaynaklıdır.

Tereyağı alırken etiket bilgilerine, ambalajın genel görünümüne dikkat ettiğimiz gibi uygun şartlarda muhafaza ediliyor mu, yoğun ışık altında uzun süre kalmış mı, ortam sıcaklığı gibi parametreleri de incelememizde fayda olacaktır. Tarım ve Orman müdürlüğünden alınmış onay kodu olan ve son tüketim tarihi geçmemiş ürünleri tercih etmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR