Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Plastik ambalajlarımız ve geri dönüşüm

Plastik ambalajlarımız ve geri dönüşüm

Plastik; ahşap, kağıt, yün gibi organiktir. İki yaygın çeşidi bulunur termoplastikler ve termosetler. Plastik ambalaj petrol rafinelerinden elde edilen çeşitli ürünlerin işlenmesiyle elde edilir. Ambalaj malzemesi olarak kullanılan plastikler yoğunluğu, bileşimi gibi kriterlere  göre sınıflara ayrılır.

Pet (polietilen teraftalat) ambalajlar; pet şişeler gazlı içecekler, içme suyu, meyve suyu ve bitkisel yağ ambalajı olarak yaygın kullanılır. Kullanılan ambalaj malzemesi üzerinde üç ok döngüsü ile üçgen şekil oluşturulmuş bir logo vardır. Bu logo içerisinde 1 yazdığı zaman bizim kullandığımız ambalaj polietilen teraftalat malzemeden üretildiği anlaşılır. Bu üçgene benzeyen logonun içesindeki rakamın anlamı o ambalajın hangi malzemeden yapıldığını gösterir.

PE ambalajlar (polietilen); günlük hayatımızda yaygın olarak kullandığımız plastik çeşididir. Çöp torbası, çamaşır suyu şişesi, motor yağı kabı, gibi geniş bir kullanım alanı vardır. Üç oktan oluşan üçgen logo içerisinde 2 rakamının anlamı ambalaj malzemesi yüksek yoğunluklu polietilen malzemeden imal edildiğini, 4 rakamının anlamı ise ambalajın düşük yoğunluklu polietilen malzemeden imal edildiğini gösterir.

PVC ambalajlar (polivinil klorür); şampuan şişeleri, sıvı deterjan ve temizlik ürünleri ambalajı olarak yaygın kullanılır. Üç adet oktan oluşan üçgen logo içerisinde 3 rakamı ambalajın polivinil klorür malzemeden üretildiğini gösterir.

PP ambalajlar (polipropilen); birçok süt ürününün ambalajı, ketçap şişeleri ve ilaç şişelerinde kullanılır. Üç adet oktan oluşan üçgen logo içerisinde 5 rakamı ambalajın polipropilen malzemeden üretildiğini gösterir.

PS ambalajlar (polistiren); sert ve kırılgan bir yapıda olduğu için genelde koruyucu olarak kullanılır. Yumurta kapları ve fast-food ambalajları gibi ambalajlardır. Üç adet oktan oluşan üçgen logo içerisinde 6 rakamı ambalajın polistiren malzemeden üretildiğini gösterir.

PC ambalajlar (polikarbonat); dayanıklı bir plastik türüdür ve yaygın olarak evlerimizde kullandığımız damacanaların üretiminde kullanılır.

Evimizde kullanmış olduğumuz plastik gıda ambalajlarının taşıması gereken kriterler vardır. Ambalajın üzerinde (altında) üretici firmanın ismi, tarım ve orman müdürlüğünden almış olduğu işletme numarası, üretilen ambalajın hammaddesini gösterir logo, gıdaya uygunluğunu gösteren çatal bıçak logosu bulunmalıdır. İçerisine koyulan gıdanın güvenliğini sağlayacak ambalaj malzemesi de güvenli olarak üretilmiş olmalı. Gıda ne kadar hijyenik şartlarda üretilmiş olursa olsun ambalaj malzemesi sıkıntılı ise gıdanın güvenilirliği bitebilir ve  içerisindeki ürün bulaşmalar sonucu bozulabilir.

Geleceğimiz için ve ekonomik sebeplarden dolayı plastik ambalajların geri dönüşümü çok önemlidir. Geri dönüşüm ile doğal kaynaklarımızı korur, enerji ve malzeme tasarrufu sağlarız.  Bunun için plastik ambalajlarımızı belirli bir yerde toplamalıyız. Toplanan plastik ambalajlar ayırma tesislerine gönderilerek temizlenir ve ayrıştırılır. Tesislerde temizlenerek granül haline getirilir. Elde edilen granül daha sonra hammadde olarak kullanılır.

Sadece plastik ambalajlarımız için değil tüm ambalaj malzemeleri için çevremizde atık toplama alanları yaygınlaşmakta. Bizler metal, cam, plastik ve organik atıklarımızı kategorilerine göre belirlenen bölümlere atmalıyız. Böylece hava kirliği ve su israfı içinde çok önemli adım atmış oluruz.

Plastik ambalajlarımızı uygun ise temizliğini yaparak tekrar tekrar kullanabiliriz sonra geri dönüşüme önem vermeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR