Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Hangi Gıdaya Güvenilir?

Hangi Gıdaya Güvenilir?

Güvenilir gıda; her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun olan, sağlık açısından bir sakınca oluşturmayan ve besin değerini kaybetmemiş gıdadır. Güvenilir gıda, raf ömrü süresince fiziksel (taş, toprak, metal, cam, kemik, tahta, saç vb.), kimyasal (veteriner ve zirai ilaç kalıntıları, deterjan kalıntıları, çevresel kaynaklardan bulaşabilen ağır metaller veya gıda işleme aşamalarında oluşan bazı zararlı bileşikler vb.) ve biyolojik (mikroorganizmaların ve onların bırakmış oldukları birtakım zehirli maddelerin varlığı)  herhangi bir risk taşımaz. Almış olduğumuz ürünün üzerinde yazan son tüketim tarihine kadar rahatlıkla tüketebildiğimiz gıdaya güvenli gıda denir. Ürün açıldıktan sonra raf ömrü değişebilir çünkü ortamdan bulaşma meydana gelebilir. Ambalajını açmış olduğumuz ürünün ambalajını kullandıktan sonra dikkatli olarak kapatmalı elimizden geldiği kadar bulaşmayı önlemeliyiz. Almış olduğumuz ürünün ambalaj bütünlüğüne dikkat etmeliyiz.

Herhangi bir gıda maddesi, öncelikli olarak sağlığa zarar verecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik bu üç temel riskten uzak olmalı ki tüketime uygun olsun ve böylece biz o gıdayı "güvenilir" olarak niteleyebilelim.

Gıda Güvenliği Neden Önemlidir?

Gıda güvenliği hem üreticiyi hem tüketiciyi ilgilendirir. Çünkü günümüzde gıda kaynaklı hastalıkların birçoğunun gıda güvenliğinin sağlanamadığı, uygunsuz şartlarda üretilen ürünlerden kaynaklandığını görmekteyiz. Üretici ürettiği üründen mesul olduğu için uygun olmayan üründen dolayı yasal cezalar ile karşı karşıyadır. Ayrıca üretici uygun üretmek zorundadır ki rahatlıkla satışını yapsın. Hatalı ve bulaşma olmuş bir ürünün ticari değeri olmayacağı için üretici bunu satamayacak ve gelir elde edemeyecek. Ambalaj, işçilik ve hammadde maliyeti üreticiyi olumsuz etkileyecektir. Tüketici için ise güvenilir olmayan gıda hem sağlık hemde maddi yükü olacaktır.

Üretici hijyen kurallarına ve üretim tekniklerine uygun üretmek ile yasal olarak yükümlü ise de tüketicide kendi sağlığı için güvenilir gıda tüketmekle sorumludur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR