Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Gluten hassasiyeti

Gluten hassasiyeti

Buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunur. Bu tahıllardan üretilen gıdalarda veya bu tahılların yardımcı hammadde olarak kullanıldığı gıda ürünlerinde tüketicilerde sorunlara sebep olabilir.  Gluten insan vücudu tarafından zor sindirilir. Üretiminde kullanıldığı gıdaya kıvam verir ve gıdanın yapısında istenilen değişikliklerin yapılmasını kolaylaştırır (mayalanması vb).

Günlük hayatımızda kullandığımız ekmek başta olmak üzere, makarna, pasta, pide, poğaça, kek gibi ürünler veya üretiminde yardımcı hammadde olarak kullanılan soslar, cips ve bazı işlenmiş etlerde bulunabilir. Bazı süt ürünlerinde de yardımcı hammadde olarak üretimde kullanılır. Sütlü ürünlerin üretiminde glütenden yararlanılabilir. Süt ürünlerinde “Alerjen bilgisi: Laktoz içerir” ibaresi ürünün etiketine kalın ve italik olarak yazılır. Aynı şekilde glüten içeren ürünlerde de “Alerjen bilgisi: Gluten içerir” ibaresi kalın ve italik olarak yazılır. Bazı etiketlerde “glüten içermez”, “glüten yoktur” veya  “glütensiz” ibareleri de kullanılabilir.

Gluten içeren ürünler ile içermeyen ürünleri bir arada üreten üreticilerin üretim hatlarını ayırması çok önemlidir. Üretim hattı ayrılamıyor ise çok özen gösterilerek glütensiz ürünlere glüten bulaşımının önlenmesi gerekir.

Gıda tüketicileri alerjik durumlarına göre etiket üzerindeki bu ibarelere dikkat etmelidir. Çölyak hastalığı, glüten intoleransı ve irrabl bağırsak sendromu (huzursuz bağırsak sendromu) hastalıklarının temelinde glütenden kaynaklı olabilir. Sindirimi zor bir protein olduğu için tüketicilerde bağırsak ve sindirim rahatsızlıklarına (ishal, karın ağrısı, kabızlık, şişkinlik vb.) sebebiyet verebilir.

Gluten hassasiyeti olan kişilere gluten diyeti tavsiye edilir. Bunun sebebi glüten hassasiyetinin net bir tedavisinin olmamasındandır. Glüten veya glutenli ürünleri tüketen kişilerde bağırsak veya sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkıyor ise glüten alerjisi olabilir. Beslenme alışkanlıklarından glutenli ürünleri çıkartarak bu rahatsızlığı gözlemleyebilirler. Gluten diyeti sonucunda rahatsızlıkları azalıyor ise glüten hassasiyeti var denilebilir fakat bunun için uzman bir doktordan yardım alınması gerekir. Doğru bir teşhis konulabilmesi için.

Hassasiyeti olan kişiler patates, yulaf, mısır, tavuk, yumurta, meyve, sebze, kırmızı et tüketebilir. Bu ürünleri tüketirken gıdanın etiketini incelemelerinde fayda vardır. Tüketim alışkanlığında yapılacak değişiklikler ile bu rahatsızlık çözümlenebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR