Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Gıda Güvenliği

Gıda Güvenliği

Gıda güvenliği sistemi dediğimiz,  tükettiğimiz gıdadan kaynaklanan hastalıklara neden olan biyolojik, fiziksel, kimyasal etkenleri önleyecek şekilde gıdaların işlenmesi, hazırlanması, taşınması, depolanması ve son tüketiciye sunulması sistemidir.  Gıda güvenliğinin amacı tarladan çatala güvenilir gıdayı sunmaktır. Alınan hammadde kontrolleri yapılarak işletmeye kabul edilir. İşletme bu hammaddeyi işleyerek ürüne çevirir, uygun koşullarda muhafaza ve sevkini yaparak ürünü güvenilir bir şekilde son tüketiciye ulaştırır.

Bu zinciri sağlarken ilk hammaddenin güvenilir bir şekilde üretilmesi esastır. Kaliteli hammadde ile güvenilir kaliteli ürün üretilebilir. Aynı ürün gruplarında fiyat farkının çok olmasının temel sebebi hammadde farkıdır. Aynı isim ile anılan birçok üründe hammaddeden kaynaklı fiyat uçurumu oluşur. Fiyat kalite için net bir belirleyici değil ise de, genel olarak bir fikir verir.

Kaliteli hammadde şartından sonra güvenlik zincirinin sağlanması için birbirinden önemli üç ayağın da sağlam bir şekilde olması gerekir. Ayaklardan birindeki sıkıntı sistemin yıkılmasına sebep olur.  İlk önce işletme kaliteli hammaddeden kaliteli ürün üretmeli ve bunu saklama koşullarına uygun olarak sevkini yapıp marketlere ulaştırmalı. İkinci aşama marketler bu ürünleri uygun koşullarda muhafaza etmeli ve satışa sunmalı. Üçüncü aşama ise tüketici evinde uygun ortamda ürünleri muhafaza etmeli. Bu üç aşamada birbirinden önemlidir.

Et ve süt ürünleri için uygun ortamda işleme, soğutuculu izolasyonlu araçlar ile sevk ne kadar önemli ise aynı şekilde uygun sıcaklıktaki satış yeri veya tüketileceği evdeki dolabın muhafaza sıcaklığı da o kadar önemlidir. Üretici, satış yeri veya tüketicideki bir uygunsuz saklama koşulu veya uygun olmayan sıcaklık değeri gıda güvenliğini zedeler veya ortadan kaldırabilir.

Soğuk ortam gerektirmeyen birçok gıda ısı, ışık ve nemden korunması gerekir. Bunların da uygun koşullarda sevki, satışı ve muhafazası gerekir. Isı, ışık ve nem gıdalarda istenmeyen birçok değişim gerçekleştir.Tüm gıda maddelerinin uygun şartlarda depolanması kadar ambalaj bütünlüğü de çok önemlidir. Tüketeceğimiz gıdaların ambalaj bütünlüğünü ve genel görünüşünü kontrol etmeliyiz. Uygun olmayan ambalaj malzemesinden ürüne bulaşma kaçınılmazdır.

Ambalajlı ürün alırken; ambalajı düzgün ve yıpranmamış, etiket bilgileri tam ve okunaklı, uygun saklama koşullarında muhafaza edilen gıdaları tercih etmeli ve tüketmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi