Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Etiket okumanın önemi

Etiket okumanın önemi

Yeni yeni kazandığımız aslında kazanmak zorunda olduğumuz bir alışkanlık etiket okuma alışkanlığı, hatta artık etiket inceleme alışkanlığı…

Almış olduğumuz gıda ürünlerinin etiketlerinde yazması gereken bilgiler “Türk gıda kodeksi, gıda etiketleme ve tüketici bilgilendirme yönetmeliğinde açıklanmıştır. Bunları bilmek tüketicilerin faydasına olacaktır.

Ürün alırken dikkat etmemiz ve etikette belirtilmesi gereken bilgiler mevcuttur. Tüketici bu bilgileri inceleyerek güvenli gıdaya ulaşabilir.

İlk önce almış olduğumuz ürünün adı net ve okunaklı bir şekilde belirtilmeli. Benzeri veya katkılı gibi ibarelere dikkat edilmeli. Çünkü almak istediğimiz ürün ile benzeri bir ürün arasında çok fiyat farkı oluşabilir. Gıda boyaları ve diğer gıda katkılarının da katılması ve aslına benzer ambalaj kullanımı ile; katkılı ve benzer ürünler gerçek almak istediğimiz ürüne benzetilebilir.

Ürünün içindekiler okunaklı olarak yazması gerekir. Tüketici ne tükettiğini incelemeli. İçindekiler kısmını inceleyerek tüketicinin alerjisi olan bir bileşen var ise tüketici daha dikkatli tüketir. Ambalaj üzerine alerjen bileşenler kalın ve italik olarak yazılmalı.

Gıdanın net miktarı ambalajın büyüklüğü ile orantılı olarak net bir şekilde belirtilmeli. Tüketici fiyat araştırması yaparken gramaj ve fiyatı birlikte değerlendirmeli.

Tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi ambalaj üzerinde olmazsa olmazlardan. Tükettiğimiz ürünün tüketim tarihi çok önemlidir. Tüketim tarihi geçen ürünler ciddi zararlar verebilir.

Almış olduğumuz ürünlerin özel muhafaza veya kullanım koşulları etikette olmalıdır. Her ürün buzdolabında muhafaza edilemeyeceği gibi, serin ve kuru yerde de muhafaza edilemez. Ürünün yapısına göre muhafaza şartları değişir. Ürün için özel olan muhafaza şartı ambalaj üzerinde yazmalı ve tüketici bu şartlarda muhafaza etmeli. Gıdanın kullanım talimatı veya hazırlanışı var ise etiket üzerinde belirtilmelidir.

Tüketiciler ürünü üreten üreticiye rahatlıkla ulaşabilmeli. Ambalaj üzerinde üreticinin adı veya ticari unvanı ile adresi olmalıdır. Rahat ulaşabilmek için internet adresi veya telefon numarasının da bulunması iyi olur. Tüketiciler şikayet ve isteklerini buradan kolaylıkla dile getirebilir.

Tüm gıda işletmelerinin Tarım ve Orman müdürlüklerinden almış oldukları işletme kayıt veya işletme onay numaraları vardır. Ambalaj üzerinde bu numaranın net olarak yazması gerekir. Bu numara sayesinde tüketici almış olduğu ürünün denetlendiğini bilir.

Gıdanın beslenme bildirimi tablo olarak etiket üzerinde bulunmalı. Hacmen %1,2’den fazla alkol içeren içeceklerde hacmen gerçek alkol derecesi bulunmalı.

Gıdalarda üretimin takibi için parti numarası etiket üzerinde bulunmalı. Parti numarası sayesinde ürünün hangi hammadde ile hangi üretim teknikleri ile ve hangi parti numaralı ambalaj ile ambalajlandığına dair birçok bilgiye ulaşılabilir. Bu şekilde geriye dönük güvenilir bir takip yapılabilir.

Tüketeceğimiz ürünlerde etiket bilgilerini inceleyerek almamız hem kendi sağlığımız için hem de harcamalarımız için çok önemlidir. Paramızı ekonomik değeri olan ve kaliteli ürünlere harcamalıyız. Kaliteli ve güvenilir üründen israf da olmaz çünkü o ürün kullanılmayıp atılmaz.

           

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi