Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Bir litre sütten iki kilogram peynir

Bir litre sütten iki kilogram peynir

Bir litre süt, biraz kaşar peyniri, biraz margarin ve nişasta ile iki kilogram peynir yapımının temeli nişastanın su tutma kapasitesinden yararlanmak. Süt sanayinde hile olarak yapılan ve maliyeti düşüren en çok kullanılan katkı maddelerinin başında nişasta ve margarin gelir. Tarım ve orman müdürlükleri denetim sonucunda bu katkı maddelerini katan firmaları açıklar. Tüketiciler bu listelerden yararlanarak ürün seçiminde bulanabilir.

Süt, nişasta, margarin ve kaşar peyniri kaynatılarak bir homojen karışım elde ediliyor. Bu aslında Tarım ve orman müdürlüğünün yapmış olduğu denetimlerde uygun olmayan peynir üretiminin bileşimi. Süt ürünlerinin imalatında nişasta ve margarin kullanımı yasaktır. Bu tür maddeler hile amaçlı kullanılarak maliyetler düşürülür. Gerçek kaşar peyniri ile bu şekilde yapılan bir karışım arasındaki fiyat farkı çok fazladır.

Süt sanayinde nişasta dolgu maddesi, su tutucu ve kıvam artırıcı olarak kullanılır. Peynir üretiminde nişastanın su tutması sağlanarak daha az sütten daha çok peynir yapımını sağlar. Margarin ve kaşar peyniri katılımı ile nişastalı süte aroma kazandırılır. Süt ürünlerinde margarin katılması yasaktır. Hile amaçlı olarak sütün yağı çekilerek daha az maddi değerli olan margarin, süt yağı yerine ürününe katılır ve böylece maliyet haksız yere düşürülmüş olur.

Bu şekilde yapılan bir karışıma peynir diyemeyiz. Peynir görünümlü nişastalı ve margarinli bir karışımdır. Kaşar peynir üretiminde margarin ve nişasta kullanımı yasaktır. Ortalama 10-11 litre sütten bir kilogram kaşar peyniri elde edilir ve içerisinde süt ve maya haricinde hiçbir katkı maddesi bulunmaz. Sütün kendi yapısında bulunan süt yağı çekilerek yerine margarin ilave edilemez. Böyle bir karışımın gerçek kaşar peyniri yanında besleyici değerinden söz edilemez. Sağlıklı ve güvenilir bir beslenme için hileli ve benzeri ürünlerden uzak durmalıyız.

Bu tür ürünlerin evlerde yapılması çok uygun değildir. Çünkü üretimi ve dinlendirmesi sırasında istenmeyen bulaşmalara maruz kalınabilir. Onaylı süt işletmeleri almış oldukları sütün kalitesini, pastörizasyon şartlarını ve tüm üretim şartlarını düzenli olarak takip eder, böylece bulaşmayı minimize etmiş olur. Üretim sonucu denetlenen ürün uygun ise piyasaya tüketime sunulur.

Beslenme alışkanlığımıza yön verirken maliyetleri de takip etmemiz gerekiyor fakat aynı iki ürün arasında bazen yarı yarıya fiyat farkı oluyor bu gibi durumlarda dikkatli olmalıyız. Biri almak istediğimiz ürün diğeri de almak istediğimiz ürün görünümlü bir karışım olabilir. Alışverişlerimizde fiyat ve güvenilirliği birlikte değerlendirmeliyiz. Tarım ve orman müdürlüğünün onayladığı işletmelerin ürünlerini tercih etmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR