Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Yapılandırma çözüm olacak mı?

Yapılandırma çözüm olacak mı?

Yapılandırma çözüm olacak mı?

7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun malumunuz çıktı. Buna göre bazı borçların yapılandırılarak ödenmesi gündemde. Ancak bu konuyu değerlendirmeden önce esnafın isteklerine bir göz atmak lazım.

Esnaf diyor ki; “Ben dükkanımı kapattım ama elemanımın maaşını, SGK’sını ve vergimi ödüyorum. Yani gelirim yok ama giderlerimde de hiç azalma yok. Devlet en azından dükkanlarımızı açmaya izin verene kadar SGK ve vergimizi dondursun” diyor.

Haksız bir istek mi derseniz bence değil. Yani öncelikle pandemi sürecinde Devletin kapattığı, kafeler, kahvehaneler, düğün salonları, lokantalar, vb bu gibi yerleri en azından tam teşekküllü çalışmaya açana kadar vergi ve SGK’dan muaf tutmak ya da en azından ödemesini ertelemek gerekir diye düşünüyorum.

Buraya kadar ki kısımda arzulanan konu yapılandırmadan farklı. Yapılandırma konusunda da bence biraz dikkatli olmakta yarar var. Pandemi sürecinde işsiz kalanlar ya da geliri düşenler bir hayli fazla. Dolayısıyla bir taraftan geliri düşüp, bir taraftan da yapılandırma taksidi ödemek ne kadar gerçekçi olacak değerlendirmek gerekir.

Kişi yapılandırma yapar, ardından ilk taksidini öder ardında da ödemede bir düzensizlik yaratırsa, Bu sefer yapılandırmayı da bozarsa, hem Devlet alacağı parayı alamaz duruma gelir hem de vatandaş ödemesi gereken borcu ödeyemez duruma gelir.  Bu sefer yapılandırma amacını yitirebilir.

Bu konuyu tekrar bir değerlendirmekte fayda olduğu gibi en azından pandemi sürecindeki ödemeleri ertelemek sanırım daha doğru ve uygulanabilir bir imkan yaratabilir.

Sonuçta Devlet vatandaş için vardır. Vatandaşın her işini kolaylaştırmak ve sorunlarını çözmek için oluşmuş bir kurumdur. Dolayısıyla da vatandaşın en faydalı şekilde bu işten yararlanmasını sağlamalıdır. Aksi halde sadece kanun çıkararak nizam sağlamak çok olay olmaz. Kanunun uygulanabilirliği ve kontrol edilebilirliği de önemli bir unsur olarak düşünülmelidir.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR