Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Okul isimleriyle uğraşmayın

Okul isimleriyle uğraşmayın

Dün Karatay Belediyesi adına çok güzel bir gün olduğunu düşünüyorum. Karatay Belediyesi son 3 yılda 100. yatırımının temelini attı. Bence bir belediye açısından çok önemli bir aşama olması gerekir diye düşünüyorum.

Karatay İlçesi 1989’dan bu yana gerçekten çok güzel hizmetler görmüş bir ilçemizdir. 1980’lerde Karatay bölgesini hatırlayanlar muhakkak vardır. Ve 1989’da merkez ilçelerin oluşmasıyla birlikte Karatay Belediyesi çok büyük ilerlemeler kaydetmiş ve bugün itibariyle 1980’lerdeki eski görünümünden çok daha farklı modern bir görünüme sahip olmuştur. Tüm emeği geçenleri sevgiyle ve saygıyla anmak gereklidir.

Ve 3 yıl önce Karatay Belediye Başkanlığı’na seçilen Hasan Kılca da bu bayrağı taşıyanlar arasına katılmıştır. 3 yılda yatırımların ardı arkası kesilmemiş ve dün itibariyle Hasan Kılca, Çimenlik Kapalı Spor Merkezi ile 100.yatırımının temelini atmıştır. Tebrik ediyor ve başarıların devamını diliyorum.

Hangi Karataylı’ya, hangi partili olursa olsun, gidip sorarsanız benim dediklerimden farklı bir şey duyamayacaksınızdır. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’dan memnuniyetini dile getirecektir. O nedenle bu yazıyı yandaş bir yazıymış gibi değerlendirirseniz hem Başkan Kılca’ya hem de bana haksızlık etmiş olursunuz.

Zaten aslında bugün yazacağım konu Karatay Belediyesi’nin çalışmaları değil. Bu temel atma töreninin de ayrıntılarını gazetemizin 11.sayfasında bulabilirsiniz. Benim asıl değinmek istediğim konu dün temel atma töreni esnasında eski günlerden yola çıkarak kafama takılan bir soru.

Dün Çimenlik mahallesinde temel atılan yer Karatay 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi’nin hemen arkası. Şimdi ismi böyle yazınca “burası neresi” diye düşünen olmuştur. Hani şu Türkiye’de önemli bir isim olan ve ülkesine birçok yararlı, başarılı insanlar yetiştirmiş olan Karatay Lisesi deyince sanırım hepiniz hatırlayacaksınızdır.

İşte tam da bu konuya değinmek istiyorum. Her ne hikmetse isim değiştirmek konusu bizim için bir “hobi” haline gelmiş. Halbuki yeni yapılan okullara ne isim koyarsan koy ama böyle kültürel ve tarihi boyutuyla da ön planda olan isimleri değiştirmeye hiç gerek yok. 1901 yılında açılış yapılan Sanayi Mektebi binasında başlayan Karatay Lisesi’nin, daha sonra şu andaki yerine taşınmasıyla süregelen eğitim hizmeti hâlihazırda devam etmektedir. Türkiye’nin dört bir yanından mezunları olan okulun adını değiştirerek, tarihsel ve kültürel geçmişini görmezden gelmek yanlış bir uygulamadır.

15 Temmuz tabii ki unutturulmamalıdır. Tabii ki 15 Temmuz şehitleri akıllardan çıkmamalıdır. Ancak zaten marka olan isimleri değiştirerek yaşatmak yerine, yeni yapılan binalarda hatırlatmalıyız diye düşünüyorum.

Aynı şekilde Karma Ortaokulu da Karatay Lisesi gibi bir simgedir. Adı Alaaddin Keykubat İmam Hatip Ortaokulu olmuştur. Mesela birçoğunun bilgisi yoktur sanırım Karma Ortaokulu’nda ünlü starlarımızdan Ajda Pekkan bir dönem okumuştur. Şimdi gitseniz sorsanız Alaaddin Keykubat İmam Hatip Ortaokulu’nda okumuşsunuz diye size ne der? Çünkü okulunun adının değiştiğini ve bu olduğunu bilmez bile. Ama Karma Ortaokulu; Karatay Lisesi gibi, Konya Lisesi gibi, İhsaniye İlkokulu gibi marka bir okuldur. Ve de bu isimler kesinlikle geri iade edilmeli ve Konya’nın kültürel yapısına, okullarda marka değerlerine, tarihi geleneklerine halel getirilmemelidir.

Bu durumun muhatabı kimdir bilmiyorum işin doğrusu. Milli Eğitim Müdürlüğü mü, belediyeler mi, Valilik mi ilgilenir bilmiyorum ama bu yanlışlardan dönmek ve marka değerlerimize sahip çıkmak herkesin görevidir diye düşünüyorum.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Erhan Dargeçit Arşivi