Suna Koçak

Suna Koçak

Şeker Tüketimine Dikkat

Şeker Tüketimine Dikkat

Dünyada 19–25 Eylül Haftası Şeker Tüketimine Dikkat Haftası olarak şeker tüketimine farkındalık yaratmak amacıyla kutlanmaktadır. Obeziteden Tip 2 Diyabete, Kanserden Kalp ve Böbrek Hastalıklarına kadar pek çok hastalığı tetikleyen fazla miktarda şeker tüketimi sağlıklı beslenmeyi sabote eden ve boş enerji içeriğiyle yeterli miktarda vitamin-mineral alımımızı engelleyen dengesiz bir beslenme alışkanlığına sebebiyet vermektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konudaki önerisi günlük enerji ihtiyacının %5’i kadarını geçmemesi yönündedir. Toplumumuzda izin verilen miktarın 3 katı kadar şeker tüketimi olduğu bilinmektedir. Ülkemizin Obezite Sıralaması Avrupada 3. Dünyada ise 1. Sırada bu nedenle şeker tüketimini azaltmak sağlığın ekonomik ve toplumsal zararlarını önlemek için dikkat çekilmesi gereken bir durum çünkü topluma maliyeti maalesef giderek artış göstermektedir.

Hazır paketli gıdalar, şekerlemeler, hazır meyve suları, gazlı içecekler şeker içeriği yüksek gıdalar olması sebebiyle hayatımızda minimum seviyede yer alacak besinlerdir.

Bilinçli tüketicilerin ürün etiketlerindeki şeker içeriğini kontrol etmesi, ilave şeker içermez ibareli ürünleri tercih etmesi gereklidir. Her yaş grubu için önemli olsa da özellikle 2 yaş altındaki çocukların şekerle tanıştırılmamasına özen gösterilmelidir.

Çocukların okula giderken yanlarında beslenme çantaları olmalı ve meyve-süt- tam tahıllı ekmek ve protein grubu gibi sağlıklı besinlerin bulundurulması ve rafine şeker içerikli besinlerin konmaması gereklidir. Aksi takdirde çocukların market veya kantinlerden abur cubur tarzı gıdalara yönelmesi kaçınılmazdır.

Alışverişlerde sağlıksız besinler alınıyorsa hane halkının bunları tüketimi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle kişilerin menü planlamasında alışveriş listeleri önemlidir. Alışverişlerde protein içeriği yüksek ve rafine edilmemiş tam tahıllı karbonhidrat içerikli ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Şeker içeriği yüksek gazlı içecekler yerine ayran, süt, maden suyu gibi doğal içerikli içeceklerin alınması, sıklıkla meyve ve sebzelerin dolapta yerini alması ekstra şeker alımının önüne geçmeye yardımcı olur. Baklava-dondurma gibi şeker içeriği yüksek ikramlar yerine kuruyemiş-meyvelerin misafirlere tükettirilmesi gerekir. Küçük değişimlerle sağlıklı besin tercihlerini hayatımıza adapte etmemiz gelecekte sağlıklı toplumların temelini oluşturmamızı sağlar.

Şeker tüketiminin azalması toplumdaki diş çürükleri, insülin direnci, akne problemleri gibi pek çok hastalık ve semptomların giderilmesine yardımcı olur. 21 günlük değişim programlarıyla şekeri bırakan pek çok kişi mevcut olup bir nebze de olsa şeker tüketim miktarının azaltılması bireysel ve toplumsal büyük fayda sağlayacaktır.

Herkese Mutlu Haftalar Dilerim

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Suna Koçak Arşivi