Neymiş bu çözümler?
Neymiş bu çözümler?
Türkiye’nin çözüm bekleyen birçok sorunu olduğu gibi Konya’nın ve en önemlisi çiftçisinin de bir çok sorunları çözüm bekliyor. Çiftçi ve tarımın sorunlarını Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız’ın başkanlığında Konya’nın tüm ziraat odası başkanları bir araya gelerek Ankara’ya çıkarma yaptılar. Ankara’da çiftçinin sorunlarına aranan çözümler için, tarımla ilgilenen tüm vekillere ve ilgili komisyona durumlar tek tek anlatıldı.
Sorunların çözümünün başrol oyuncusu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile programlar uyuşmayınca görüşme yapılamadı. Bunun sonucunda Bakan Pakdemirli ile uygun bir tarihe görüşme ayarlandı.
Bakanla görüşmek isteyen Ziraat Odalarına en büyük destek ise AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez’den geldi ve en uygun ve en yakın tarihte bakanla görüşme randevusunu ayarladı.
Geçtiğimiz gün Konya’nın Ziraat Oda başkanlarının yanında, hayvan üreticileri, tarım ve hayvancılıkla ilgili tüm birimler ve paydaşlar Bakan Pakdemirli ile görüştüler.
Peki, çiftçilerin sorunları nelerdi?
En başta, çiftçinin özellikle sulamada kullandığı elektriğin yüksek olması ve ödeyememesi var. Bunun yanında yine en büyük sorunlardan çiftçi borçlarının yapılandırılması geliyor. Sırasıyla şeker pancarı kotaları, kuyu barışı, Konya Şeker Santralleri’nin durumu geliyor.
Tarlanın başındaki üretici “Bu sorunlara çözüm bulun! Yoksa gelecek sene üretim duracak” diye aylardır bas bas bağırıyor.
Çiftçimiz bu sorunlara çözüm isterken ben de araştırmalara devam ettim ve bu konularla ilgili mecliste soru önergesi verilmiş mi? Diye araştırdım.
Konya Şeker Santralleri’nin durumu hariç, tüm sorunlarla ilgili Konyalı vekiller, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergesi vermişler. İşin garip tarafı ise bu sorunların hepsine cevap verilmiş.
İnanmayan TBMM’nin sitesinden konunun tüm detaylarını bulabilirler.
Yani aslında sorunların çözümü varmış, borçlar için yapılandırmalar, elektrik ödemesi için istenilen zamanda fatura kesme gibi imkanlar varmış.
Ee şimdi çiftçi boşa mı bağırıyor o zaman?
Fakat çiftçi bu sorunlara kökten çözüm istiyor. Yani zaten var olan çözüm yöntemleri yetmemiş. Bunun içinde zor durumda kalmışlar.
Son olarak Bakan Pakdemirli’ye bu sorunları rapor halinde sundular. Bakanla yapılan görüşme, 2,5 saat kadar sürmüş. Bakan tüm sorunları tek tek dinlemiş, raporları incelemiş. Çözüm bulacağına dair girişimleri başlatacağını söylemiş.
İnşallah sorunlar kökten çözüm bulur ve çiftçimiz de rahat bir nefes alır.
Basın olarak da bu sorunların çözümünü takip edeceğiz.
* * *
Hatırlamakta fayda var.
Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, meclisteki görüşmelerden sonra basın toplantısı düzenlemiş ve durumun ciddiyetini şöyle aktarmıştı, “Artık icraat bekliyoruz. Sözün bittiği yere geldik, bundan sonra sorunların çözümü yetkililere aittir. 2019 yılı çiftçi için oldukça kötü geçti, sorunlara çözüm bulunmazsa 2020 yılı çiftçinin kaldıracak gücünün olmadığı bir yıl olacak ve üretim durma noktasına gelecek!...”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.