Servet R. Çolak

Servet R. Çolak

Yeni normal

Yeni normal

Yeni normal

Yeryüzündeki kaynakların hızlı bir şekilde tüketildiği, her geçen gün sayısı artan insan varlığının burada en büyük tehdit olarak lanse edildiği bir ortamda, yeni bir insan tipinin ve yaşam koşullarının inşa edildiğine şahitlik ediyoruz. Doğadan koparılan, sorgulamayan, kendisine verilenle yetinen, duyarsız, sadece hayatta kalma refleksine sahip “zombi” tipi bir insanlık, yeni dünya düzeninin hedefi olarak karşımıza çıkıyor. Kıyamet senaryolarının havada uçuştuğu bir dönemde, küresel efendiliğe soyunanlar bu tip insan yapılanmasıyla ulus-devlet anlayışlarını da kökten bitirmek istiyor. Küreselleşme denilen süreçte, “küresel insan” tipiyle, istikametinden çıkmış insanı sembolize eden “zombilik” arasındaki yakın ilişki de zaten burada yatıyor.

Her türlü sapkınlığın birer tercih olarak empoze edildiği günümüz dünyasında, sistematik bir saldırıyla karşı karşıya olmamız bundan ötürü bir tesadüf değil. Bu saldırılarla tüm toplumsal dinamiklerin altüst edilmesi, bireyler arası başlatılan çatışmanın “birey-toplum” ve “birey-devlet” boyutuna taşınması isteniyor.

Hiç kuşkusuz Dördüncü ve Beşinci Sanayi Devrimleri ile birlikte robotik-dijital çağa girildiği bir dönemde, insanî işgücüne talebin azalması ve dolayısıyla nüfus artışının önüne geçmek de bir diğer hedef olarak karşımıza çıkıyor. İnsan kaybı, sadece rakamsal maliyetlerden birini oluşturan “demografik arınma” ile eşdeğer kabul ediliyor. Dolayısıyla ulus-devletlerin küreselleşmeye karşı bundan sonra ortaya koyması gereken direnç, en az sınırları kadar, belki de ondan daha önemlisi, sahip olduğu insan kaynağını gerçek manada bir “insan” olarak muhafaza etmesinden geçecek gibi görünüyor.

Yine geçtiğimiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, normal sürecin önümüzdeki günlerdeki başlayacağını fakat bu sürecin artık “Yeni bir normal” olacağını söyledi. Tüm dünyada zaten bunu böyle kabul ediyor. Yeni düzen, yeni normal.

Peki bu yeni normalde nasıl bir hayat olacak, insanlar en çok nelere dikkat edecek, nelere yatırım yapacak? Bu gibi sorular hepimizin kafasında bulantılar oluştursa da aslında geleceğin üretim ve gıda olduğunu herkes anlamıştır. Burada her zamanki gibi gıdanın önemi daha çok anlaşıldı. Sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmak artık herkes için çok önemli bir konu oldu. Bu konuyu bize hiçbir zaman unutamayacağız şekilde bize anlatan da koronadır. Bunu ilerleyen günlerde tüm gerçekliğiyle göreceğiz. İlerleyen günlerde hepimiz neler olduğunu göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Servet R. Çolak Arşivi
SON YAZILAR